Είναι να «σε θέλει και η τύχη»…

Στην επιτυχία ενός τουριστικού προορισμού, είναι να «σε θέλει και η τύχη» λιγάκι. Μπορεί να έχεις εξαιρετικό προϊόν, μπορεί να κάνεις ποικίλες διαφημιστικές καμπάνιες, μπορεί να ξοδέψεις του κόσμου τα χρήματα, αλλά στο τέλος τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα και τα οφέλη πενιχρά.

Υπέροχα ηλιοβασιλέματα υπάρχουν χιλιάδες σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε όλη την Ελλάδα, τη χώρα του φωτός. Για κάποιον -άγνωστο σε εμάς- λόγο, ένα από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως είναι της Σαντορίνης και πιο συγκεκριμένα της Οίας.

Και όχι άδικα φυσικά, αφού το θέαμα είναι συγκλονιστικό. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, κάτι παρόμοιο μπορείτε να δείτε σε αρκετά άλλα μέρη στη χώρα μας. Όμως, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς, που συντηρούν πανέξυπνα το μύθο του ηλιοβασιλέματος στην Οία….

Είναι άραγε η τύχη που λέγαμε, ή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια διατήρησης και προβολής αυτού του θεάματος της φύσης; Ποιος ξέρει…;

Στη Σαντορίνη πήγαμε αρκετές φορές και κάναμε κάποιες διαπιστώσεις:

Γιατί «ξεχωρίζει» η Οιά…;

Η Οία είναι κατά τη γνώμη μας, ίσως το καλύτερο «κομμάτι» της Σαντορίνης, αφού εκτός από την εκπληκτική θέα στην καλντέρα και την μοναδική γραφικότητα, έχει επιπλέον ένα ατού: Την απίστευτη ησυχία, τη γαλήνη και την ηρεμία, σε αντίθεση με τα πολύβουα, «ζωντανά» και κοσμικά Φηρά.

Ξαφνικά όμως το απόγευμα και για κανένα δίωρο, γίνεται Ο χαμός! Δεκάδες ΙΧ, μηχανάκια, «γουρούνες» και κυρίως λεωφορεία από όλα τα άλλα μέρη του νησιού, αποβιβάζουν τουρίστες για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Οι ξενοδόχοι από το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι, λένε ότι το ηλιοβασίλεμα στις περιοχές τους είναι ακόμη καλύτερο, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, οι ορδές των τουριστών ξέρουν μόνο την Οία.

Χιλιάδες επισκέπτες έχουν συνδέσει την παρουσία τους εκεί με αυτή την εικόνα και άλλοι τόσοι προσδοκούν να αντικρίσουν -με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους- τον ελληνικό ήλιο να χάνεται στα χρυσαφένια νερά του Αιγαίου.

Ο κόσμος είναι πολύς, ο συνωστισμός κάποιες φορές εκνευριστικός, οι φωτογραφικές μηχανές ετοιμάζονται να πάρουν φωτιά. Είδαμε μέχρι και νεαρή τουρίστρια που περπατούσε με δυσκολία και με τη βοήθεια μπαστουνιού, να προσπαθεί να φτάσει σε σημείο κατάλληλης θέασης του ηλιοβασιλέματος. Κινέζες να κάνουν σαν μωρά από τη χαρά τους, ζευγαράκια αγκαλιά να ζουν τον ερωτά τους, κάποιοι έφεραν σαμπάνιες ή κρασιά για να ολοκληρώσουν το πακέτο που τραγούδησε κάποτε η Μαρινέλλα: «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα αγόρι μου…» Ο ήλιος ήρθε λίγο μετά…

Είδαμε φυσικά και ένα πανέμορφο ζευγάρι νεονύμφων Ελλήνων, όπου αποφάσισαν η φωτογράφισή τους να γίνει με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Με το που πέφτει ο ήλιος, ακολουθούν κάποια χειροκροτήματα και σε ένα 20λεπτο η Οία ξαναμπαίνει στους ίδιους χαλαρούς ρυθμούς της απόλυτης ησυχίας και γαλήνης, αφού οι ορδές εξαφανίστηκαν ικανοποιημένες βιώνοντας έναν ακόμη τουριστικό μύθο. Αύριο απόγευμα πάλι….

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σαντορίνη Κυκλάδες

Ταξίδεψα αρκετές φορές στο νησί

Η διαμονή στα ξενοδοχεία της καλντέρας είναι πολύ πιο ακριβή σε σχέση με το ανατολικό κομμάτι του νησιού όπως Περίσσα, Καμάρι κτλ

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Σαντορίνη

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα

Οι φωτογραφίες και το κείμενο είναι του Πάνου Γεωργιάδη

Αφήστε μια απάντηση