Εκεί που Σταυρώθηκε, Κηδεύτηκε και Αναστήθηκε ο Ιησούς…

Μεγάλη Παρασκευή. Δύσκολη ημέρα, παράξενη, μυστήρια, γλυκά μελαγχολική αλλά θα τολμήσω να πω και αισιόδοξη. Αν και είναι η κηδεία του Ιησού, για ένα παράξενο λόγο επικρατεί και κλίμα χαράς! Ειδικά την ώρα της Περιφοράς του Επιταφίου δεν νιώθετε μια απρόσμενη γλυκιά ευτυχία και αισιοδοξία; Σαν να «βγάζουμε τη γλώσσα» στο θάνατο…
 

Άγιοι Τόποι

Πως είναι άραγε σήμερα τα μέρη που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα στους Αγίους Τόπους; Με τον όρο «Άγιοι Τόποι» εννοούμε τις περιοχές που βρίσκονται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία κυρίως για το Χριστιανισμό αλλά και για τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό. Περιλαμβάνονται οι τόποι εκείνοι όπου διαδραματίσθηκαν τα γεγονότα που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη και ειδικότερα τα “Αγιοταφικά προσκυνήματα” όπως καθιερώθηκε να λέγονται τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού και όχι μόνο. 
 
Τα σπουδαιότερα είναι ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το Όρος των Ελαιών όπου αναλήφθηκε ο Κύριος, η Γεσθημανή όπου κοιμήθηκε η Θεοτόκος, η Βηθανία όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, η Ναζαρέτ όπου και έλαβε χώρα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το Θαβώρ, η Κανά, ο Ιορδάνης ποταμός κ.α 
 
Οι περισσότεροι Έλληνες ταξιδιώτες εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους ώστε να επισκεφτούν κάποια στιγμή της ζωής τους, τους Αγίους Τόπους. Και φυσικά τυχεροί όσοι το πραγματοποιούν αφού επιστρέφουν κυριολεκτικά “άλλοι άνθρωποι” με όσα εκπληκτικά έχουν βιώσει εκεί.
 
Εννοείται πως δεν έχει καμία σχέση η τότε κατάσταση με τη σημερινή εικόνα. Όλο το «ζουμί» βρίσκεται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως. Στην καρδιά του ναού είναι το Ιερό Κουβούκλιο, όπου είναι και ο Πανάγιος Τάφος. Το Κουβούκλιο διαιρείται σε δύο μέρη: Στον Πανάγιο Τάφο και τον Άγιο Λίθο.
 

Η Αγία Αποκαθήλωση.

Στην είσοδο του ναού βρίσκεται η Αγία Αποκαθήλωση. Έχει τραπεζοειδές σχήμα και η επιφάνεια της καλύπτεται με πορφυρόλευκο μάρμαρο. Στην πλάκα αυτή οι μαθητές του Κύριου, ο ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος από Αριμαθαίας αφού κατέβασαν από το Σταυρό το Σώμα του Κύριου, το άλειψαν με μύρα το τύλιξαν με την Αγία Σινδόνη και το ενταφίασαν στον παρακείμενο Τάφο. Το σημερινό μάρμαρο χρονολογείται από το 1810 μ.Χ., όταν το πρώτο έσπασε τον καιρό του εμπρησμού του ναού, καθώς έπεσε από ψηλά μια κολόνα. Πλαισιώνεται με 8 κανδήλες και 12 μανουάλια. Και φυσικά η επιγραφή «ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το Άχραντόν Σου σώμα» , είναι στα Ελληνικά. Τα ψηφιδωτά που βλέπουμε στον τοίχο, ολοκληρώθηκαν πριν λίγα χρόνια. Δεκάδες άνθρωποι σκυμμένοι πάνω από το μάρμαρο, προσεύχονται, εκλιπαρούν, ζητούν, κλαίνε με λυγμούς….

 

Ο Γολγοθάς

Κατά τους χρόνους του Ιησού ήταν βραχώδες ύψωμα βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ και βρισκόταν έξω από το δεύτερο αμυντικό τείχος της πόλης. Σήμερα είναι μέσα στο ναό της Αναστάσεως. Η ονομασία του προέρχεται από Εβραϊκό Γολγολέθ (Gulgoleth) και αποδίδεται από τους Ευαγγελιστές σαν « Κρανίου Τόπος». Αν και θα δείτε μόνο ένα κομμάτι λευκού βράχου, παρόλα αυτά η συναισθηματική φόρτιση που θα σας προκαλέσει ο χώρος είναι έντονη, παρόλο το συνωστισμό λόγω της πολυκοσμίας.
 

Ο Πανάγιος Τάφος

Ο Πανάγιος Τάφος περιβάλλεται από 8 πορφυρόλευκες κολόνες που βαστάζουν ισάριθμες αψίδες. Εσωτερικά αναγράφονται πολλοί Ευαγγελικοί στίχοι που έχουν σχέση με τον Ενταφιασμό του Κύριου. Ο Τάφος είναι καλυμμένος με λευκό μάρμαρο. Σαράντα τρεις (43) ακοίμητες κανδήλες ανάβουν στο νεκρικό θάλαμο του Δεσπότη της κτίσης. Δεκατρείς (13) ανήκουν στους Ορθόδοξους στους οποίους ανήκει ο Πανάγιος Τάφος, από (13) σε Λατίνους και τους Αρμενίους και 4 στους Κόπτες.
Ο Άγιος Λίθος καταλαμβάνει τον προθάλαμο του Παναγίου Τάφου και διαρρυθμίστηκε το 1810.Στο χώρο βρίσκεται λίθινος κρατήρας που περιέχει κομμάτι λίθου που αποκλείστηκε από το μνημείο κατά την Ανάσταση. Από πάνω κρέμονται 15 κανδήλες.
Ακοίμητος Έλληνας Αγιοταφίτης μονάχος-φύλακας φρουρεί τον Πανάγιο Τάφο , διατρανώνοντας τα απαράγραπτα δικαιώματα του Έθνους μας στο πιο ιερό σημείο της Γης. Οι ουρές των προσκυνητών ατελείωτες κάθε ημέρα του χρόνου, αλλά οι Έλληνες έχουν παροχές VIP…και περνούν από άλλη ουρά!
 
Μπαίνοντας στον Πανάγιο Τάφο τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα. Νιώθεις σαν το παιδάκι που βρήκε τα κρυμμένα βάζα με τα γλυκά, αλλά δεν έχει χρόνο. Έχεις μόλις 1-2 λεπτά χρόνο να αγγίξεις, να μυρίσεις, να αφουγκραστείς την ενέργεια που εκπέμπει το σημείο. Λες εδώ ήταν κάποια στιγμή ο Ιησούς έστω και νεκρός. 
Πλημμυρίζεις από ανάμεικτα συναισθήματα που συγκρούονται ταυτόχρονα τόσο αρμονικά πάνω στο σώμα σου. Νιώθεις συγκίνηση και θέλεις να δακρύσεις. Ταυτόχρονα η καρδιά φτερουγίζει σαν 17χρονος ερωτευμένος. Θέλεις να τσιρίξεις, να φωνάξεις αλλά είσαι και τόσο βουβός στο μεγαλείο του στενού και ημισκότεινου χώρου…

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Πόλη με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία

Στην Ιερουσαλήμ ταξιδέψαμε τον Απρίλιο του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Marios Travel (Καβάλα)

Aegean Airlines

Το Ισραήλ έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση