Γράφει η Όλγα Τζαρίδου
Φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Μην αφήσετε τη σκέψη σας να περιπλανηθεί σε πόλεις με ιστορικό ενδιαφέρον – από την αρχαιότητα μέχρι τους νέους χρόνους – ούτε σε τόπους όπου ξεχειλίζει ο ρομαντισμός και η μαγεία της φύσης.
Η απάντηση πιθανώς να ξαφνιάσει αρκετούς.
Και μιλάμε, βεβαίως, για την Ουάσιγκτον, που μόλις το 1790 αποφασίστηκε η δημιουργία της. Σχεδιάστηκε ως ομοσπονδιακή πόλη, συμπεριλαμβάνοντας τους οικισμούς Τζορτζτάουν και Αλεξάντρια, που ανήκαν αντίστοιχα στις πολιτείες Μέριλαντ και Βιρτζίνια, οι οποίες δώρισαν εδάφη τους για τη δημιουργία της πρωτεύουσας. Λίγο καιρό αργότερα, η Βιρτζίνια πήρε πίσω τα δωρηθέντα εδάφη.
Η ομοσπονδιακή περιοχή ονομάστηκε Κολούμπια, που θεωρείτο εκείνη την εποχή ποιητικό όνομα των ΗΠΑ. Υπάγεται στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Κογκρέσου και συνεπώς δεν ανήκει σε καμία πολιτεία. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το Κογκρέσο δημιούργησε μία ενιαία δημοτική διοίκηση για όλη την περιφέρεια.
Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος (1861 – 1865) μεταξύ Βορείων και Νοτίων , οι οποίοι (Νότιοι), λόγω της οικονομικής ευμάρειας με τις τεράστιες φυτείες βαμβακιού, .ήθελαν να αποσχιστούν από τις υπόλοιπες ΗΠΑ και τη διοίκηση της Ουάσιγκτον, είχε ως έκβαση τη νίκη των Βορείων, την κατάργηση της δουλείας και λίγο αργότερα το δικαίωμα ψήφου για τις τις δημοτικές εκλογές στους Αφροαμερικανούς. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί ο πληθυσμός της περιφέρειας Κολούμπια λόγω της μετακίνησης πολλών απελευθερωμένων δούλων από το Νότο.
Η μητροπολιτική περιοχή κατατάσσεται στην έκτη θέση των ΗΠΑ με εκτιμώμενο πληθυσμό 6.000.000 (στοιχεία του 2019) , ενώ μόνο η πόλη έχει 700.000 (στοιχεία του 2020). Η Ουάσιγκτον αποτελεί μωσαϊκό, τόσο από άποψη πληθυσμιακής κατανομής (μαύροι, λευκοί, Ασιάτες, ιθαγενείς Ινδιάνοι κλπ.) όσο και θρησκευτικής (βαπτιστές, καθολικοί, διαμαρτυρόμενοι, μεθοδιστές κλπ.). Ενδιαφέρον είναι πως, αν και πάνω από το 90% των κατοίκων διαθέτει ασφάλιση υγείας, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 3% προσβλήθηκε από τον ιό HIV ή AIDS το 2009.
Το 1791 η νέα πόλη πήρε το όνομά της από τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Ουάσιγκτον. Ο εκσυγχρονισμός της άρχισε το 1870 . Στις αρχές του 20ου αι. η Ουάσιγκτον ήταν η πρώτη Αμερικανική πόλη που επανασχεδιάστηκε ως τμήμα του κινήματος « ΄Ομορφη Πόλη». Σήμερα θεωρείται από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς των ΗΠΑ. Εδώ φιλοξενούνται τα σημαντικότερα μνημεία, που συμβολίζουν τον αγώνα για την ανεξαρτησία του νέου κράτους και την ανάπτυξή του. Ουρανοξύστες δεν θα συναντήσετε, καθώς δεν επιτρέπεται να υπάρχει κτήριο ψηλότερο από το Καπιτώλιο. Η πιο παλιά περιοχή, η γραφική Georgetown, τμήμα του δωρηθέντος εδάφους από την πολιτεία Μέριλαντ, θεωρείται προστατευόμενη και φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή.
Σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα είναι τα παρακάτω:
- Λευκός Οίκος
Είναι το σύμβολο των ΗΠΑ. Η τοποθεσία επιλέχτηκε από τον πρώτο πρόεδρο, Τζωρτζ Ουάσιγκτον, αλλά ο πρώτος που διέμενε εκεί ήταν ο δεύτερος πρόεδρος, Τζων ΄Ανταμς. Σήμερα αποτελεί την κατοικία καθώς και το χώρο εργασίας του εκάστοτε προέδρου, όπου συναντάται με ηγέτες κρατών και παραθέτει επίσημα δείπνα.
- National Mall
Είναι εθνικό πάρκο στο κέντρο της Ουάσιγκτον και αποτελεί το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο, καθώς δέχεται 24.000.000 επισκέπτες ετησίως.
Ο Γαλλοαμερικανός αρχιτέκτονας Πιέρ Σαρλ λ’ Ανφάν – κατά το σχεδιασμό της νέας πόλης- οραματίστηκε την κατασκευή μιας μεγάλης λεωφόρου (1,6 χιλμ) με τη μορφή κήπου, που όμως δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, στο χώρο εκείνο φτιάχτηκαν πάρκα με πολλά δέντρα, θερμοκήπια, δημοτική αγορά, σιδηροδρομικές γραμμές, αμαξοστάσιο και τελικά, με βάση το κίνημα « ΄Ομορφη Πόλη» , έγινε ριζικός επανασχεδιασμός ώστε πήρε τη σημερινή του μορφή ως τεράστιος χώρος πρασίνου με πάρκα, δέντρα, λίμνες καθώς και σημαντικά μνημεία – σύμβολα των ΗΠΑ, όπως τα τέσσερα πιο κάτω αναφερόμενα:
- Καπιτώλιο
Είναι το χιλιοφωτογραφημένο κτήριο με τη χαρακτηριστική ροτόντα κάτω από τον τρούλο. Εκεί συνεδρίασε το Κογκρέσο για πρώτη φορά το 1800. Οι συνεδριάσεις της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ανοικτές στους επισκέπτες, αρκεί να προμηθευτούν το σχετικό πάσο.
- Μνημείο Ουάσιγκτον
Από τα πιο χαρακτηριστικά ορόσημα της πόλης, ο τεράστιος λαμπερός λευκός οβελίσκος, ύψους 170 μ. , τιμά τον πρώτο πρόεδρο και τα στρατιωτικά του επιτεύγματα. Αποτελεί τον ψηλότερο μνημειακό στύλο παγκοσμίως, που προσφέρει εκπληκτική θέα της πόλης.
- Μνημείο Λίνκολν
Πρόκειται για άγαλμα – μαμούθ του καθήμενου προέδρου, που περιβάλλεται από ναό ελληνικού δωρικού ρυθμού. Αποτελεί φόρο τιμής στον 16ο πρόεδρο που δολοφονήθηκε καθώς παρακολουθούσε θεατρική παράσταση. Βρίσκεται στο σημείο όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ εκφώνησε την ομιλία του «΄Εχω ένα όνειρο».
Μνημείο Τζέφερσον
΄Εχει ομοιότητες με το Πάνθεον της Ρώμης και δημιούργησε διαμάχη ως προς την ομοιότητά του με το μνημείο Λίνκολν. Παρουσιάζει τον τρίτο πρόεδρο που κοιτάζει το Λευκό Οίκο. Στο χώρο φιλοξενείται το ετήσιο φεστιβάλ ανθέων κερασιάς, επειδή για την κατασκευή του κόπηκαν ιαπωνικές κερασιές.
Αυτά και πολλά άλλα, που δεν μπορούν να κλειστούν σε λίγες γραμμές, θα συναντήσει ο επισκέπτης της Ουάσιγκτον, της πρώτης πόλης που από τη γέννησή της προορίστηκε να γίνει εθνική πρωτεύουσα!
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!