Δυστυχώς το πέρασμά μας από το Ναύπλιο κράτησε μόλις τρεις ώρες. Κι αυτό γιατί ήμασταν διερχόμενοι έχοντας αφετηρία τη Θεσσαλονίκη με την ημέρα μας να κλείνει στο Τολό.

Όχι τρεις ώρες αλλά ούτε τρεις ημέρες δε φτάνουν να ανακαλύψετε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η πόλη του Ναυπλίου ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834. Η παλιά πόλη που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι -και απέναντι από το περίφημο Μπούρτζι- έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια – όλα γοητευτικά ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα – επιφυλάσσουν μεγαλοπρεπή υποδοχή στον επισκέπτη.

Περίπατος στην Παλιά Πόλη

Ξεκινήστε την περιήγησής σας από τη καλοδιατηρημένη και γοητευτική Παλιά Πόλη. Περπατήστε στα πλακόστρωτα στενάκια, ανάμεσα σε ιστορικά κτίρια και μνημεία αλλά και τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες που ξεχειλίζουν κυριολεκτικά από τα μπαλκόνια.

Δείτε τις αυλές των κομψών νεοκλασικών και των καλοδιατηρημένων αρχοντικών με τις κρήνες. Ξαποστάστε για ένα καφέ στην καρδιά του Ναυπλίου, την επιβλητική Πλατεία Συντάγματος που θα σας θυμίσει λίγο Ιταλία…

Αν προλαβαίνετε περάστε από τα παλιά μουσουλμανικά τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη.

 Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στην είσοδο της γραφικής εκκλησίας του Άγιου Σπυρίδωνα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Το Παλαμήδι

Επισκεφτείτε το Παλαμήδι το ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, είτε με όχημα ή αν αντέχετε ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια που οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού. Τόπος καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που όμως θα σας δώσει  μια εκπληκτική θέα προς τη πόλη και τη θάλασσα.

Με θέα το Μπούρτζι

Το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου είναι το γνωστό Μπούρτζι, ένα μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Από το 1930 το κάστρο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, που λειτουργούσε έως το 1970, φιλοξενώντας πολλές προσωπικότητες. Μπορείτε να μεταβείτε με βαρκούλες που βρίσκονται μπροστά στο λιμάνι. Η θέα από το Μπούρτζι προς την πόλη, με το εμβληματικό Παλαμήδι είναι απλά μαγευτική.

Ο Σιδηρόδρομος στο Ναύπλιο…

Το Ναύπλιο ήταν μια από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που απέκτησαν σιδηρόδρομο. Η πρόταση έγινε το 1882 από τον Χαρίλαο Τρικούπη και δύο χρόνια αργότερα επιλέχθηκε η πλατεία Άρεως για την κατασκευή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Νωρίτερα, στις αρχές του 18ου αιώνα,  η περιοχή αυτή βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης και κατακλυζόταν από θάλασσα. Γύρω στο 1720, οι Τούρκοι την διαμόρφωσαν με προσχώσεις και την στόλισαν με ολάνθιστους κήπους και «περίχρυσα περίπτερα», μετατρέποντάς την σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της ιστορικής πόλης.

Η κατασκευή των κτισμάτων του Σταθμού ολοκληρώθηκε το 1885. Το κτίσμα, διώροφο με παραδοσιακό σκαλιστό στέγαστρο, εναρμονίστηκε απόλυτα με τη νεοκλασική ατμόσφαιρα της πόλης. Από το 1886 ο Σταθμός μπήκε σε λειτουργία και το τραίνο του Ναυπλίου ξεκίνησε τη μακροχρόνια πορεία του. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε το σημείο συνάντησης των Ναυπλιωτών και λειτούργησε σαν καρδιά της πόλης.

Μέχρι το 1963, ο Σταθμός παρέμεινε σε πλήρη λειτουργία, εκτελώντας όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε μόνο για εμπορικά δρομολόγια και το 1983 παραχωρήθηκε στο Δήμο Ναυπλίου.

Σήμερα η περιοχή του παλιού Σταθμού λειτουργεί ως πάρκο και χώρος αναψυχής, με ανθοστόλιστα παρτέρια, παλαιές ατμομηχανές, θεατράκι και αναψυκτήριο. Στο κεντρικό κτίριο του Σταθμού στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου «Κωνσταντίνος Νόνης» και σε παρακείμενο κτίριο λειτουργούν τα παιδικά εργαστήρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ναύπλιο, Αργολίδα Πελοπόννησος

Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1823 ως το 1834

Ιδανικός προορισμός για City Break

Athos Hellas Travel

Πήγαμε για τρεις ώρες αλλά χρειάζονται τρεις ημέρες

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση