Το τσάι είναι ένα δημοφιλές παγκοσμίως ρόφημα, σχεδόν ισάξιο με τον καφέ και το νερό. Ανάλογα την περιοχή υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται. Στην Ελλάδα δημοφιλές πχ είναι το «τσάι του βουνού», ενώ σε διεθνές επίπεδο γνωστά είναι το «πράσινο ή μαύρο τσάι», το «τσάι Μασάλα» στην Ινδία, ενώ ανεξάντλητη είναι η ποικιλία τσαγιών που προκύπτουν από φρούτα ή άνθη.

Οι Βρετανοί στη Σρι Λάνκα…

Ειδικά για τους Βρετανούς αποτελεί αγαπημένη συνήθεια την οποία μετέδωσαν και στον υπόλοιπο κόσμο. Και αφού οι κλιματολογικές συνθήκες της Βρετανίας δεν ευνοούν την καλλιέργεια τσαγιού, το αποικιοκρατικό καθεστώς επένδυσε στις μακρινές υποδουλωμένες αποικίες. Μια εκ των οποίων ήταν και η πρώην Κεϋλάνη, σημερινή Σρι Λάνκα, που έγινε γνωστή για το παγκοσμίου φήμης και εξαιρετικής ποιότητας μαύρο τσάι της. Οι Βρετανοί εγκατέστησαν και λειτούργησαν στη Σρι Λάνκα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας τσαγιού, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά εργατικά χέρια μα κυρίως την αξιοποίηση της πρώτης ύλης που προερχόταν από τις καταπράσινες τεράστιες εκτάσεις της ορεινής και γόνιμης αυτής γης. Επιπλέον έφεραν εργάτες από τη βόρεια Ινδία, οι οποίοι είχαν εμπειρία στην καλλιέργεια τσαγιού.

Nuwara Eliya η «πρωτεύουσα του τσαγιού»…

Επισκεφτήκαμε την ορεινή ενδοχώρα και συγκεκριμένα τη Nuwara Eliya (Νουβάρα Ελίγια) η οποία θα λέγαμε πως η «πρωτεύουσα του τσαγιού» της Σρι Λάνκα. Το όνομά της σημαίνει “πόλη στην πεδιάδα” ή “πόλη φωτός”. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.868 μέτρων και άρα έχει ένα υπέροχο δροσερό κλίμα, ενώ το περιβάλλον της περιοχής μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Οι τεράστιες καταπράσινες τειοφυτείες στις πλαγιές, τα πυκνά τροπικά δάση, οι καταρράκτες και τα γραφικά κουκλίστικα σπιτάκια Βρετανικών επιρροών, συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο θέαμα. Η Nuwara Eliya ονομάζεται και Μικρή Αγγλία, αφού οι Βρετανοί αποικιοκράτες μη αντέχοντας τη ζέστη της Σρι Λάνκα έμεναν και εκεί αλλά ταυτόχρονα απολάμβαναν τα αγαπημένα τους χόμπι όπως κυνήγι αλεπούδων, ελαφιών, ελεφάντων, ή έπαιζαν πόλο, γκολφ και κρίκετ.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο Blue Field…

Επισκεφτήκαμε ένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας τσαγιού, ενημερωθήκαμε για όλη τη διαδικασία από την καλλιέργεια μέχρι και την τυποποίηση, μάθαμε πως φτιάχνουμε και πίνουμε ένα φλυτζάνι τσάι και φυσικά αγοράσαμε  αρκετές απίθανες συσκευασίες τσαγιών για προσωπική χρήση ή για δώρα. Το μαύρο τσάι θεωρείται από τα πιο γνωστά, με ποσοστό περίπου 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσαγιού. Φτιάχνεται από τα φύλλα του θάμνου Camellia sinensis. Με ειδική θερμική επεξεργασία, τα φύλλα από πράσινα γίνονται σκούρα καφέ-μαύρα. Οξείδωση σημαίνει ότι τα φύλλα εκτίθενται σε υγρό και πλούσιο σε οξυγόνο αέρα. Το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό, αλλά χωρίς την επεξεργασία. Το μαύρο τσάι έχει περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο ενώ πολλοί άνθρωποι το πίνουν σαν υποκατάστατο του καφέ. Περιέχει επίσης μια διεγερτική ουσία που ονομάζεται θεοφυλλίνη, αλλά και φλαβονοειδή (φυτικής προέλευσης αντιοξειδωτικές ενώσεις) και κατεχίνες.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σρι Λάνκα

Ταξίδεψα την άνοιξη του 2018

Χώρα-νησί που συνδυάζει χαλάρωση με ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Και φυσικά εκπληκτική παρθένα φύση!

Επισκεφτείτε την Σρι Λάνκα συνδυαστικά με Μαλδίβες αφού είναι κοντά σχετικά και υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

Cosmorama Travel

Η Σρι Λάνκα είναι 2,5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Turkish Airlines

Αφήστε μια απάντηση