Άκης, Βούλα, Αναστασία-Φωτεινή… The World Offroad!

Ένας κόσμος, μια οικογένεια, ένα ταξίδι, μια ζωή, μια ευκαιρία…

Την οικογένεια Τεμπερίδη δεν τη γνωρίζω προσωπικά. Θα μπορούσα όμως να γράψω άνετα ένα ολόκληρο βιβλίο αφιερωμένο σε αυτούς. Και αυτό γιατί βιώνουν την καθημερινότητά τους με έναν πολύ ιδιαίτερο -ίσως και μοναδικό- τρόπο,  γυρίζοντας όλη τη γη με ένα κάμπερ! 

Μια οικογένεια σε έναν κόσμο εκτός δρόμου…

Η ζωή αυτής της οικογένειας δεν μας ξυπνά απλά συναισθήματα. Θα τολμούσα να πω πως θελημένα ή άθελα, προσπαθούν να μας στείλουν κρυπτογραφημένα “μηνύματα ζωής”. Ο Άκης, η Βούλα και η Αναστασία-Φωτεινή “προκαλούν” με μαεστρία τον ψυχισμό μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαρά, ελπίδα, προβληματισμό και λύπη για όλα όσα χάνουμε που δεν ταξιδεύουμε. Μας “βγάζουν” ακόμη και καλοπροαίρετη ζήλια που αυτοί έχουν τα κότσια κι εμείς όχι, ώστε να πραγματοποιήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν αυτοί στη ζωή τους.

Μέσα από τις αφηγήσεις και τις εικόνες που μας στέλνουν, μας ανοίγουν έναν καινούργιο κόσμο “εκτός συμβατικού δρόμου”… Και τα συναισθήματα που αναδύονται επηρεάζουν σχεδόν όλους… Τόσο τις ανήσυχες ταξιδιάρες ψυχές που λαχταρούν συνεχώς μικρές ή μεγάλες αποδράσεις, αλλά κυρίως τους ανθρώπους που δεν τολμούν να κάνουν το μεγάλο άλμα σε έναν κόσμο εκτός δρόμου… Των ανθρώπων που φοβούνται το άγνωστο, το ξένο, το διαφορετικό, το δύσκολο κατ΄αυτούς….

Προσωπικά, κάθε φορά που αναρτούν κάτι από το σημείο που βρίσκονται, περιμένω λαίμαργα ώστε να «γευτώ» κάτι ακόμη από τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες. Και όχι μόνο δεν χορταίνω αλλά ξεσηκώνομαι ακόμη περισσότερο για ένα και μόνο λόγο…

Έχεις μια μόνο ευκαιρία σε αυτή τη ζωή…Κλείσε την τηλεόραση και σήκω από τον καναπέ!

Και ο λόγος είναι ένας: Από αυτή τη ζωή περνάμε όλοι μας μια μόνο φορά… Μία… Μετά «άντε γεια»… Έχουμε μία και μοναδική ευκαιρία ώστε να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε τα όνειρά μας όποια και αν είναι αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση, για εμάς ήταν η κοινή αγάπη και το πάθος για την έννοια του ταξιδιού.

Τον Άκη τον «γνώριζα» μόνο μέσα από τη δουλειά του στα περιοδικά και το ραδιόφωνο. Έμπειρος δημοσιογράφος και φωτογράφος, εξειδικευμένος στα ταξίδια, τα αυτοκίνητα και τις δραστηριότητες περιπέτειας. Ώσπου πριν χρόνια, σε μια συνέντευξή του κλείνει με την ατάκα: ««Οι μεγαλύτεροι εχθροί για να ταξιδέψεις είναι η τηλεόραση και ο καναπές…». Αυτό ήταν! Είπε μεγάλη κουβέντα την οποία αναπαράγω αλλά και υλοποιώ με κάθε ευκαιρία.

Όταν δε χρειάστηκε να του ζητήσω την άδεια για να πω αυτές τις κουβέντες σε κάποια δημόσια ομιλία-παρουσίαση, ούτε που θυμόταν τι μεγάλη κουβέντα είχε πει.  

Ποια είναι αυτή η ταξιδιάρα οικογένεια…;

Όσοι δεν το γνωρίζετε, αυτή η οικογένεια από τον Ιούλιο του 2020 ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι με αρχικό προορισμό το Βόρειο Ακρωτήρι, στον 71ο παράλληλο του βορρά στη Νορβηγία, όπου έφτασαν στα μέσα Οκτωβρίου. Διανύουν ήδη το χειμώνα 2020-21 στην αρκτική ζώνη ώστε να βιώσουν την πολική νύχτα μέσα από ένα κάμπερ που κινείται ανάμεσα σε φιορδ και διάφορα νησιά. Είναι άγνωστο σε ποια χώρα ή ήπειρο θα καταλήξει αυτό το μοναδικό ταξίδι, το οποίο σύμφωνα με τα σχέδιά τους -και αν όλα πάνε καλά κυρίως λόγω covid- θα τελειώσει γύρω στο 2023-24!

The World Offroad – “Ο Κόσμος Εκτός Δρόμου”

Φυσικά δεν είναι το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι, αφού προηγήθηκε το The World Offroad. Ήταν το 2007 όπου αφήνοντας την κανονική ζωή στην Ελλάδα, ξεκινούν με μια Land Rover να “εξερευνούν» τον κόσμο σε 800 ημέρες” – όπως ήταν το σλόγκαν της αποστολής. Από την Ευρώπη στην Αφρική, από τη Μέση Ανατολή στην Ινδία, από τη ΝΑ Ασία στην Αυστραλία και από τον Καναδά οδικώς μέχρι την Ουσουάγια. Η αποστολή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σεπτέμβριο του 2010. Το μεγάλο ταξίδι της ζωής τους θα συνεχιστεί για 15 μήνες στη ζούγκλα της Τανζανίας, όπου αναλαμβάνουν τη διεύθυνση του Saadani River Lodge, ενώ στην Ιταλία όπου διαμένουν αργότερα, το 2012 γεννιέται το τρίτο μέλος της οικογένειας η Αναστασία-Φωτεινή. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μικρά ή μεγάλα ταξίδια σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Μεσόγειο, Τουρκία, Ουκρανία, Γεωργία, Κεντρική Ασία κ.α. 

Αναστασία-Φωτεινή. Ένα πολύ τυχερό παιδί…

Η Αναστασία-Φωτεινή είναι ένα πολύ-πολύ-πολύ τυχερό παιδί.  Κι αυτό γιατί έχει δυο γονείς συνοδοιπόρους, φίλους, συμπαραστάτες. Που δεν κολώνουν να την “ταλαιπωρήσουν” μέσα στα κρύα και τα χιόνια, το σκοτάδι και τη μοναξιά. Δεν έχουν φαντάζομαι ενοχές, που θα χάσει ανούσια-άχρηστα μαθήματα “σφηνωμένη” σε μια καρέκλα τάξης επί 6-7 ώρες. Δε μασάνε να τη φορτώσουν με σακίδιο στην πλάτη σαν γάιδαρο ή να της στερήσουν τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού. Ο Φωτεινή-Αναστασία φαίνεται ότι ξεκίνησε ήδη ένα υπέροχο ταξίδι ανακάλυψης με αρχικό εμπνευστή τον πατέρα και τη μητέρα της. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι θεωρώ πως τόσο η Αναστασία-Φωτεινή όσο και οι γονείς της, δεν θα ανακαλύψουν μόνο τον κόσμο, μα κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό… 

 

Αντί επιλόγου…

Αντί επιλόγου θα ήθελα να κλείσω με ένα απόσπασμα από λόγια του Άκη: “…Όμως μη νομίζετε ότι είμαστε ευτυχισμένοι επειδή κάνουμε το γύρο του κόσμου ή επειδή ταξιδεύουμε και ζούμε σα νομάδες. Αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Είμαστε – αν είμαστε τελικά – ευτυχισμένοι, επειδή είμαστε υγιείς – όσο είμαστε – νιώθουμε νέοι και έχουμε μία δεμένη οικογένεια με ένα εκπληκτικό όπως όλα παιδί. Επειδή είμαστε αγαπημένοι και σε αρμονία μεταξύ είμαστε ευτυχείς, αν είμαστε. Και αυτό δε χρειάζεται να είσαι στην Αρκτική Ζώνη ή στη Σαχάρα για να το νιώσεις…”

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Άκη, τη Βούλα και τη Φωτεινή Αναστασία, τόσο για την ευγενική χειρονομία να αναδημοσιεύουμε φωτογραφίες τους αλλά κυρίως για το μήνυμα ζωής που στέλνουν σε όλους εμάς! 

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

 Για πληροφορίες: https://theworldoffroad.com

https://www.facebook.com/theworldoffrod

 https://www.facebook.com/watch/livemediagr/

 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Βόρεια Νορβηγία

Έναρξη συγκεκριμένου ταξιδιού Ιούλιος 2020

The World Offroad

Επισκεφτείτε τους καλοκαιρινούς μήνες το Βόρειο Ακρωτήριο ( Nordkapp)

Iveco VM90 Ένα στρατιωτικό όχημα το οποίο έχει μετατραπεί σε σκληροτράχηλο αυτοκινούμενο με κίνηση στους 4 τροχούς. Το όνομά του, “Karibuni Safari”, που σημαίνει “καλωσήλθατε στο ταξίδι” στα Σουαχίλι.

Κύριες πτήσεις από Ευρώπη κυρίως προς Όσλο και Μπέργκεν

Η Νορβηγία είναι μια ώρα (1) πίσω από την Ελλάδα.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού Αρκτικού κύκλου

Αφήστε μια απάντηση