Όταν ανοίξαμε το παράθυρο του δωματίου μας στο ξενοδοχείο Mercure Porto Centro στο Πόρτο, αντικρίσαμε την τεράστια και αδιάφορη σκεπή ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Αυτό που μας εντυπωσίασε αρχικά ήταν τα γύρω παλιά και γραφικά κτίσματα της πόλης.

 Δεν μπήκαμε καν στον κόπο να ασχοληθούμε με αυτό το σημείο της πόλης. Στην περιήγησή μας, οι φίλοι που διαμένουν στο Πόρτο μας ρωτούν: “Στο σιδηροδρομικό σταθμό Sao Bento πήγατε; Πρέπει να το δείτε, είναι σκέτο έργο τέχνης!”

 Και φυσικά δεν είχαν άδικο. Ο σταθμός στα Πορτογαλικά λέγεται Estação de São Bento και βρίσκεται βρίσκεται στο κέντρο του Πόρτο στην πλατεία Almeida Garret. Αποτελεί ιστορικό σημείο για τους ντόπιους και αξιοθέατο για τους τουρίστες.

Εγκαινιάστηκε το 1916 και είναι γνωστός για τους πίνακες από Πορτογαλικά κεραμίδια ( azulejo ) που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία της Πορτογαλίας και φτάνουν συνολικά τα 20.000 κομμάτια.

 Φυσικά έχει και λειτουργική αξία αφού εξυπηρετεί διάφορα προαστιακά η μακρύτερα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Το όνομα του σταθμού προέρχεται από μοναστήρι που ήταν χτισμένο σε αυτό το σημείο κατά το 16ο αιώνα.

Το μοναστήρι καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1783. Στο πλαίσιο της επέκτασης του Πορτογαλικού σιδηροδρόμου στις αρχές του 20ου αιώνα, ο βασιλιά Carlos I ανέθεσε το έργο στον αρχιτέκτονα José Marques da Silva , ο οποίος σχεδίασε το κτίριο με επιρροές της γαλλικής αρχιτεκτονικής .

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σιδηροδρομικός σταθμός Sao Bento Πόρτο, Πορτογαλία

Ταξιδέψαμε στην πόλη αυτή μαζί με τη Λισαβόνα τον Ιανουάριο του 2017

Προορισμός έκπληξη που θα τον λατρέψετε από την πρώτη στιγμή. Πολύ οικονομικός και προσιτός για τα Ελληνικά πορτοφόλια.

Cosmorama Travel

Ryanair, Aegean Airlines

Η Πορτογαλία είναι δύο (2) ώρες πίσω από την Ελλάδα.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση