Κείμενο-φωτογραφίες: Κυριάκος Σιδηρόπουλος

Εάν αναζητάτε ένα ήσυχο και όμορφο προορισμό για τις καλοκαιρινές αποδράσεις, μακριά από τις ορδές των τουριστών αλλά και να μην απέχει πολύ από υπέροχες παραλίες, αυτό που ψάχνετε είναι ο Παρθενώνας στη Σιθωνία της Χαλκιδικής!

Ο όμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός, 5 χλμ πάνω από τον κοσμοπολίτικο Νέο Μαρμαρά, έχει να σας προφέρει διαμονή σε υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες, ταβερνάκια με εξαιρετικό φαγητό, χαλαρή ατμόσφαιρα, εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και στο καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Χαλκιδικής!

Ο Παρθενώνας ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1960 από τους τους κατοίκους του, ο οποίοι μετοίκισαν στον γειτονικό παραθαλάσσιο Μαρμαρά, από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Όταν όμως άνοιξε η πρώτη ταβέρνα ο Mr Paul, στη συνέχεια αρκετά ερειπωμένα σπίτια αγοράστηκαν και αναπαλαιώθηκαν, με το χωριό να αποκτά και πάλι ζωή.

Οι μόνιμοι κάτοικοι  βέβαια παραμένουν ελάχιστοι αλλά αρκετοί πλέον είναι οι καθημερινοί επισκέπτες αλλά και αυτοί που επιλέγουν την ολιγοήμερη διαμονή τους στο όμορφο ημιορεινό χωριό.

Άλλος ένας λόγος επίσκεψης είναι οι ιδιαίτερα  ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Τον Οκτώβριο, το  Πέρασμα Δραγουντέλι, του ορεινού όγκου στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένος ο Παρθενώνας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για περιπατητές από όλη τη Βορειά Ελλάδα  να περπατήσουν και να γνωρίσουν το πανέμορφο βουνό.

Οι διαδρομές όλες καταλήγουν στο Λαογραφικό μουσείο στην  πλατεία του χωριού, οπού λαβαίνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και προσφέρονται φαγητό και κρασί! Το Parthenon Film Festival, στα τέλη Ιουλίου! Δωρεάν προβολές ταινιών στην μικρή πλατεία του χωριού! Το πιο ατμοσφαιρικό θερινό σινεμά! Και φυσικά το πανήγυρι του Άγιου Παντελεήμωνα 25-27 Ιουλίου το μακροβιότερο από όλα!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Παρθενώνας, νομός Χαλκιδικής

Τον επισκεφτήκαμε τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2020

Η απόσταση από το Νέο Μαρμαρά είναι πέντε χλμ

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για πακέτα διακοπών στη Χαλκιδική

Προτιμήστε επίσκεψη και περίπατο τις απογευματινές ώρες.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση