Γράφει και φωτογραφίζει η Αργυρώ Γεωρτσέκη

Ο Μύλος των Ξωτικών πρωτοάνοιξε τις πύλες του το 2010 στο πάρκο Ματσόπουλου στην πόλη των Τρικάλων. Ένα ιστορικό κτίριο ο Μύλος Ματσόπουλου υποδέχεται κάθε χρόνο τους επισκέπτες για να τους ξεναγήσει στην ιστορία του αλευριού. Χρονολογείται από το 1884 αποτελεί ένα βιομηχανικό επίτευγμα της εποχής για την αλευροποίηση του σίτου.

Επισκεφτήκαμε τον Μύλο των Ξωτικών αρκετές φορές μέσα στο διάστημα των χρόνων και σας διηγούμαστε τις γιορτινές ιστορίες μας. Στην είσοδο του Μύλου μας περίμεναν ξωτικά να μας καλωσορίσουν με το πιο ζεστό τους χαμόγελο. Μπροστά μας το χριστουγεννιάτικο καρουζέλ με μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν την μαγεία των Χριστουγέννων. Αριστερά μας η σκηνή διαθέσιμη για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες αλλά και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος της πόλης. Το κτίριο του Μύλου έχει ντυθεί δώρο με μια μεγάλη κόκκινη κορδέλα να το περιτυλίγει. Στο εσωτερικό του η νεράιδα του παραμυθιού αλλά και ξωτικά υποδέχονται μικρούς και μεγάλους.

Στη διάρκεια της ξενάγησης μας είδαμε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για να παραχθεί το αλεύρι, μακέτες με αναπαραστάσεις από τις γεωργικές δραστηριότητες χρονολογικά και νερόμυλους. Μικροί και μεγάλοι ενθουσιασμένοι διαβάζουν την ιστορία του Μύλου, παρατηρούν τις λειτουργίες των μηχανημάτων, ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο βλέπωντας το παρελθόν της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης στον χώρο μια γλυκιά μυρωδιά ζαχαροπλαστείου μας συνοδεύει. Μα δεν είναι άλλη από την υπέροχη κρέμα σοκολάτα σε χωνάκι παγωτού με γέμιση από τρούφα και smarties μέχρι μπισκότο και ξηρούς καρπούς. Η ποικιλία γεύσεων είναι μεγάλη και κάθε χρόνο πιο νόστιμη!

Επόμενος σταθμός το εργαστήρι ζωγραφικής. Εκεί οι μικροί καλλιτέχνες αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης του εργαστηρίου. Λίγο πιο κάτω το εργαστήρι αρτοποιίας με τους μικρούς μας φίλους να ζυμώνουν ψωμί φορώντας τα μεγάλα άσπρα σκουφάκια του φούρναρη. Παρακάτω επισκεφτήκαμε το εργαστήρι σοκολάτας και μπισκότου όπου είδαμε πώς φτιάχνεται η αυθεντική σοκολάτα και τα μπισκότα Βιολάντα. Όλοι οι επισκέπτες είχαν την χαρά να δοκιμάσουν τις γεύσεις των μπισκότων και της σοκολάτας. Στον δρόμο μας  ήταν και το σπίτι των playmobil όπου οι μικροί μας επισκέπτες απόλαυσαν παιχνίδι με την καρδιά τους. Αφήσαμε για το τέλος το χωριό του Άη Βασίλη. Ένα ξύλινο σπιτάκι χτισμένο πάνω από την μικρή λιμνούλα και μια κρεμαστή γέφυρα να περιμένει τους επισκέπτες. Μικροί και μεγάλοι έγραψαν το γράμμα τους, αντάλλαξαν ευχές και φωτογραφήθηκαν με τον Άγιο.

Ο υπόλοιπος χώρος του πάρκου απαρτίζεται από το βασίλειο των λουλουδιών, ένα σπιτάκι με όλων των λογιών τα λουλούδια του κόσμου, ένα λαβύρινθο από γκαζόν, τα ρυάκια που οδηγούν στην λίμνη στολισμένα με αστέρια, το παγοδρόμιο, μικρά περίπτερα με προϊόντα  από τοπικές επιχειρήσεις και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, μικρά τεχνητά πηγάδια που έχουν αναμμένες φωτιές για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ξύλινα τραπεζάκια και παγκάκια για όσους επιλέξουν να γευματίσουν εκεί.

Ο Μύλος των Ξωτικών φέτος λόγω της πανδημίας θα κρατήσει τις πόρτες του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού κλειστές, με την ευχή το 2021 να μπορέσει να γιορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του με όλους εσάς. Ο δήμος Τρικκαίων στην προσπάθεια του να κρατήσει και φέτος ζωντανό το όνειρο του παραμυθιού σας κάνει ένα virtual tour στην στολισμένη πόλη των Τρικάλων, σας καλεί να κάνετε βίντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη και να δείτε φωτογραφικό αρχείο των προηγούμενων ετών.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Τρίκαλα Θεσσαλίας

Πρωτεύουσα του νομού Τρικάλων με πληθυσμό περίπου 62.000 κατοίκους.

Πληροφορίες για το Μύλο των Ξωτικών http://2020.milosxotikon.gr/

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα ή ημερήσιες εκδρομές σε Τρίκαλα και Μετέωρα

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι 215 χλμ και 325 χλμ αντίστοιχα.

Πατήστε το εικονίδιο για να δείτε on line πρόγνωση καιρού.

Αφήστε μια απάντηση