Γράφει και φωτογραφίζει ο Γιάννης Σιταρίδης

Βρίσκεται στη μέση του Αιγαίου, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων με το απέραντο γαλάζιο να την περιβάλει από παντού, η Αμοργός, σε προσκαλεί και εσύ απλά ανήμπορος να αντισταθείς, αποδέχεσαι την πρόσκληση. Σε αυτά νερά γυρίστηκε το «Απέραντο Γαλάζιο», εδώ ο Λουι Μπεσόν σαγηνεύτηκε από την καθαρότητα των χρωμάτων επιλέγοντας την Αμοργό για την ταινία του.

Με τη Χώρα της Αμοργού, χτισμένη πάνω σε βράχο, να έχει τη φήμη της ομορφότερης των Κυκλάδων, με τους ανεμόμυλους στη μία άκρη και το ενετικό κάστρο στην άλλη, νιώθεις παγιδευμένος μέσα σε τόση ομορφιά που ολοκληρώνεται με τα απίστευτου κάλλους στενά δαιδαλώδη σοκάκια της. Τα κάδρα εναλλάσσονται με καταιγιστική ταχύτητα. Κάθε γωνιά έχει να σου φανερώσει και κάτι ενδιαφέρον, Χρώματα και αρώματα, επιβραβεύουν τις αισθήσεις σου περπατώντας μέσα σε στενά που μοσχοβολάνε γιασεμί και αγιόκλημα και σε οδηγούν σε κρυφές αυλές, σε μικρά, κατάλευκα εκκλησάκια, στολισμένα με μπουκαμβίλιες και γεράνια και σε παραδοσιακά καφενεία όπου μπορείς να ξαποστάσεις και να απολαύσεις αχνιστό το αμοργιανό ρακόμελο.

Το λιμάνι της Χώρας, το ένα από τα δυο λιμάνια του νησιού, είναι τα Κατάπολα. Η Κάτω Πόλη. Ένας οικισμός χτισμένος σε φυσικό όρμο, με ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχουμε ποτέ δει από ψηλά.

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας ωστόσο αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς του νησιού, εκεί όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Κρεμασμένη σχεδόν, πάνω σε απότομο βράχο με μήκος 40 μέτρα και πλάτος μόλις 5, σου προκαλεί δέος μόνο που το κοιτάζεις από μακριά. Χρειάζεται να ανέβεις 300 σκαλοπάτια μέχρι να φτάσεις σε αυτό. Αξίζει ωστόσο πραγματικά τον κόπο. Η θέα του απέραντου γαλάζιου από ψηλά είναι πραγματικά καθηλωτική.

Η παραλία της Αγίας Άννας παρακάτω με το εκκλησάκι φύλακα της μονής, αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού ενώ η μονή της Χοζοβιώτισσας κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι σου.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι εξίσου διαδεδομένος εδώ. Εκτός της Χοζοβιώτισσας, ο Αη Γιώργης ο Βαρσαμίτης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Κρούκελο, ο άγιος Ιωάννης στα Θολάρια, η Παναγία η Θεοσκέπαστη και τόσα άλλα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος,   κοσμούν με την παρουσία τους το νησί, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η περιοχή της Κάτω Μεριάς με τον Πύργο της Αγίας Τριάδας και τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό της χώρο, το Καστρί και την αρχαία Αρκεσίνη, είναι άγρια και όμορφη συνάμα. Η διαδρομή μέχρι την Παναγιά στο καστρί σε καθηλώνει, με ένα τοπίο που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα, αν και η δίωρη αυτή διαδρομή προϋποθέτει σχετικά καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλα παπούτσια.

Από το λιμανάκι της Καλοταρίτισσας με την απάνεμη χρυσή της αμμουδιά μπορείς να επισκεφτείς  με καραβάκι το ναυάγιο της Αμοργού, το παρατημένο σκαρί του εμπορικού πλοίου Ολύμπια που βρίσκεται μισοβυθισμένο εκεί από το 1980.

Αμοργός. Το νησί των αντιθέσεων. Το νησί με τα άγρια απόκρημνα βουνά που καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες, το νησί με τις έντονες εναλλαγές των καιρικών φαινομένων. Το «πούσι» κατά τους ντόπιους, «seasmoke» στη διεθνή ορολογία, έχει… εξαφανίσει ουκ ολίγες φορές την Αμοργό, λόγω της  διαφοράς της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτή της θάλασσας μέσω της δημιουργίας υδρατμών.

Μια φορά δεν είναι αρκετή. Η Αμοργός είναι ο προορισμός που θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά και ξανά. Μια επιθυμία που δεν προέρχεται μόνο από την ομορφιά του τοπίου αλλά και από την ομορφιά των ανθρώπων του τοπίου. Αλλά αυτή είναι μια ιστορία που θα μοιραστούμε μαζί σας μια άλλη φορά.

Ευχαριστούμε για τις στιγμές. Μέχρι να ξανανταμώσουμε…

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αμοργός Κυκλάδες

Ταξίδεψα τον Ιούλιο του 2018

Μειονέκτημα ότι δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Thea Travel

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα προς Αμοργό (Κατάπολα)

Οι φωτογραφίες και το κείμενο είναι του Γιάννη Σιταρίδη

H πρότασή μας: Relax & Yoga session στην Αμοργό! Πατήστε στο εικονίδιο για λεπτομέρειες

Αφήστε μια απάντηση