Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

 

Οίνοι και Αποστάγματα του Νομού Λάρισας: Παράδοση και ποιότητα !

Ο νομός Λάρισας, με τις εύφορες πεδιάδες και τα ιδιαίτερα μικροκλίματα των περιοχών του, φιλοξενεί μια μακραίωνη οινική και αποσταγματοποιητική παράδοση. Οι περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ξεχωρίζουν τόσο για την ιστορική τους σύνδεση με το κρασί και τα αποστάγματα όσο και για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων που παράγουν.

Ο Τύρναβος, χτισμένος στους πρόποδες του Ολύμπου, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης / Γεωγραφικής Ένδειξης) της Ελλάδας. Η καλλιέργεια του αμπελιού στον Τύρναβο έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο, με αναφορές να φτάνουν έως την Οθωμανική περίοδο. Το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής είναι το περίφημο τσίπουρο Τυρνάβου, που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΓΕ και φημίζεται για την έντονη, καθαρή γεύση του – συχνά με αρωματική προσθήκη γλυκάνισου. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται εδώ είναι ο Μοσχάτος Τυρνάβου, ένα αρωματικό σταφύλι που δίνει τόσο εξαιρετικά αποστάγματα όσο και φρέσκους, αρωματικούς οίνους.

Η Ελασσόνα, από την άλλη πλευρά, εκμεταλλεύεται τη γειτνίαση με τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, προσφέροντας ένα μοναδικό περιβάλλον για την αμπελουργία. Το υψόμετρο, το πλούσιο σε μέταλλα έδαφος και η έντονη ηλιοφάνεια συνθέτουν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Εδώ κυριαρχούν ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, ο Ροδίτης αλλά και Λιμνίονας και νεότερες διεθνείς ποικιλίες, οι οποίες δίνουν κρασιά με δομή, φινέτσα και δυνατότητες παλαίωσης. Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικοί παραγωγοί έχουν στραφεί σε σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης, διατηρώντας όμως τον σεβασμό στην παράδοση.

Η γη της Λάρισας, λοιπόν, δεν προσφέρει μόνο καρπούς – προσφέρει ιστορίες, μνήμες και γεύσεις. Κρασιά και αποστάγματα που κουβαλούν τον χαρακτήρα του τόπου και γίνονται πρεσβευτές του στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ένα ταξίδι στις περιοχές αυτές δεν είναι μόνο γευστικό, αλλά και πολιτιστικό.

«Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των γεύσεων του Ν. Λάρισας».

Ο Οργανισμός ΟΤΑ Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» διοργάνωσε  διήμερη εκδήλωση, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού», του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020, στις 12-13 Ιουνίου, στη Λάρισα, με θέμα «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των γεύσεων του Ν. Λάρισας».

Το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και προβολή Οινοτουρισμού» εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και αφορά στη διασύνδεση της παραγωγής του οίνου μέσω των επισκέψιμων οινοποιείων, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών που συμμετέχουν στη συνεργασία.

Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η μετατροπή των οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης
του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και η ανάδειξη της δυναμικής των περιοχών παρέμβασης ως οινοτουριστικούς προορισμούς, μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την
οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Το διήμερο περιελάμβανε τις παρακάτω δράσεις:

Α. “Θεματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη οινοτουριστικών εμπειριών”

Πρόκειται για τη διοργάνωση δύο θεματικών εργαστηρίων (ένα στη Λάρισα το πρωί την Πέμπτη 12 Ιουνίου και ένα στον Τύρναβο, το πρωί την Παρασκευή 13 Ιουνίου), τα οποία απευθύνονταν σε ιδιοκτήτες/τριες και στελέχη οινοποιείων, ομάδων τοπικής δράσης, τουριστικών γραφείων και γενικότερα τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, καθώς και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

Οι βασικές θεματικές ενότητες των εργαστηρίων αφορούσαν σε εξειδικευμένα θέματα οινοτουρισμού όπως για παράδειγμα: Οινοτουριστικές ξεναγήσεις (πώς κάνουμε
«επισκέψιμο» ένα οινοποιείο, βιωματικές εμπειρίες), χρήση του Οδηγού Συγκριτικής
Αξιολόγησης Διαδικασιών (Process Benchmarking) από τους οινοποιούς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, διαχείριση οινοτουριστικών προορισμών (σχεδιασμός δικτύου οινοτουριστικών διαδρομών, storytelling), βιώσιμη διαχείριση προορισμού (βιώσιμη ανάπτυξη, δείκτες παρακολούθησης, κυκλική οικονομία), κλπ.

Β. «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στο Ν. Λάρισας»

Ήταν μια Ημερίδα ανοιχτή ανοικτή στο κοινό,το απόγευμα στις 12 Ιουνίου στο χώρο του Φρουρίου της Λάρισας η οποία κάλυπτε θέματα που αφορούν τον οινοτουρισμό και τη δυνατότητα ανάπτυξης οινοτουριστικών εμπειριών στην περιοχή.

Προσκλήθηκαν να συμμετέχουν επιχειρηματικοί και τοπικοί φορείς του οινοτουριστικού κλάδου στους οποίους  παρουσιάστηκε το διατοπικό Σχέδιο και οι δράσεις του ενώ έγιναν παρεμβάσεις από ειδικούς του οινοτουρισμού με παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση γύρω από το ελληνικό κρασί και τις καλές πρακτικές στον τομέα της στρατηγικής προώθησης του οινοτουρισμού και του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αμέσως μετά την Ημερίδα το πρόγραμμα περιλάμβανε Γευσιγνωσία, όπου κάθε οινοποιείο καλούνταν να παρουσιάσει τα προϊόντα του στο κοινό, τα οποία συνοδεύονταν με εδέσματα που ετοίμασαν σεφ, και τα οποία εδέσματα συνδυάστηκαν με τους τύπους των κρασιών που  παρουσιάστηκαν, προσφέροντας μια πλήρη και βιωματική εμπειρία γεύσης και πολιτισμού. Την εκδήλωση θα πλαισίωσε Μουσικό Σχήμα.

Γ. Επισκέψεις σε Οινοποιεία

Την Παρασκευή το πρωί στις 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις δημοσιογράφων και λοιπών ενδιαφερόμενων σε επισκέψιμα οινοποιεία του Νομού Λάρισας.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Νομός Λάρισας

Λάρισα, Τύρναβος, Ελασσόνα

Υπέροχη διαδρομή σε ένα απίστευτο φυσικό τοπίο μέτριας δυσκολίας.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Απευθυνθείτε σε ταξιδιωτικά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα