Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια γιορτή της γαστριμαργίας και ειδικά της κρεατοφαγίας σε όλη την Ελλάδα. Παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά οι ψησταριές, τα μαγκάλια και οι σούβλες, αφού ότι απόθεμα κρέατος υπάρχει, θα ψηθεί και θα καταναλωθεί με λαιμαργία. Μια χώρα όμως που το κρέας αποτελεί παράδοση είναι και η μακρινή Αργεντινή. 

Οι γνώστες καλοφαγάδες σίγουρα έχουν γευτεί τα εξαιρετικής ποιότητας Αργεντίνικα κρέατα και ειδικά τα μοσχαρίσια. Το έδαφος, το κλίμα αλλά και ο τρόπος εκτροφής τους, προωθεί την παραγωγή ποιοτικού και νόστιμου κρέατος από αυτή τη χώρα. Τα περισσότερα βοοειδή μεγαλώνουν σε ιδιόκτητες φάρμες χωρίς περιορισμούς στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Τι είναι οι γκαούτσος;

Οι ντόπιοι που ασχολούνταν παραδοσιακά με την κτηνοτροφία και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, ονομάζονται Γκαούτσος (Gauchos). Είναι οι καουμπόηδες της Ν. Αμερικής, όπου όχι μόνο εξέτρεφαν τα ζωντανά αλλά ταυτόχρονα επινόησαν διάφορους τρόπους ψησίματος. Ένας από αυτός  είναι και το «αντικρυστό» που γνωρίζουμε να συμβαίνει κυρίως στην Κρήτη.

Γκαούτσο είναι μια έννοια με πολλές σημασίες ανάλογα την εποχή και τη λαογραφία των χωρών της Νότιας Αμερικής. Παλαιότερα, γκάουτσο ήταν «αυτός που κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, κατοικούσε στην Αργεντινή, Ουρουγουάη, αλλά και μέρος της Βραζιλίας». Σήμερα το νόημα της λέξης γκάουτσο έχει διαφοροποιηθεί και αναφέρεται στον κάτοικο της ενδοχώρας που αρχολείται με την αγελαδοτροφία με παραδοσιακούς μεθόδους, στις  πάμπα τις απέραντες πεδιάδες της Νότιας Αμερικής.

Επειδή ιστορικά οι γκάουστο ήταν φημισμένοι ότι ήταν γενναίοι άνθρωποι, αν και απείθαρχοι, η λέξη σήμερα χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει μεταφορικά «τον ευγενή, τον γενναίο και τον γενναιόδωρο». Η έννοια του γκάουτσο θα μπορούσε να ταυτιστεί με πολλές αμερικανικές αγροτικές κοινωνίες του 19ου αιώνα, όπως των αγελαδοτρόφων «καουμπόι» στις ΗΠΑ.

Οι γκαούτσος σαν τουριστική ατραξιόν…

Στην Αργεντινή σήμερα αποτελούν και τουριστική ατραξιόν, όπου οι επισκέπτες περνάνε μια ολόκληρη ημέρα απολαμβάνοντας μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων σε ράντσα. Η μετάβαση συνήθως γίνεται απευθείας από τα ξενοδοχεία οργανωμένα με λεωφορείο και συνοδό. Μπορείτε να μεταβείτε και μόνοι αλλά θα πρέπει να κλείσετε θέσεις. Φτάνοντας στο ράντσο, θα σας καλωσορίσουν οι γκαούτσος, θα σας κεράσουν τοπικά εδέσματα, ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει ιππασία, βόλτες με τα πόδια ή με παραδοσιακά κάρα, παιχνίδια, ενώ η μέρα κλείνει με άφθονο φαγητό με τα περίφημα Αργεντίνικα κρέατα και κρασιά, παραδοσιακό γλέντι, λαϊκή παράσταση με τανγκό, αλλά και επίδειξη δεξιοτήτων πάνω στα άλογα. 

Τα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν εκδρομικά πακέτα στην Αργεντινή, συνήθως αφιερώνουν μια ολόκληρη ημέρα σε ράντσο με τους γκαούτσος.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Φάρμα Γκαούτσος, Αργεντινή

Ταξίδεψα τον Σεπτέμβριο του 2017

θα χρειαστεί να αφιερώσετε μια ολόκληρη ημέρα.

Τα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία, περιλαμβάνουν συνήθως επίσκεψη για τους συμμετέχοντες πελάτες.

Cosmorama Travel

Turkish Airlines

Η Αργεντινή είναι έξι (6) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση