Στην περίφημη Πέτρα της Ιορδανίας, ζήσαμε μια από τις πιο αξέχαστες νυχτερινές μας ταξιδιωτικές εμπειρίες…

Βρεθήκαμε εκεί τον Ιανουάριο του 2018 και ευτυχώς ή δυστυχώς την είδαμε μόνο νύχτα!

Η κλασσική ομίχλη της Θεσσαλονίκης και οι ακυρώσεις πτήσεων, προκάλεσαν αλλεπάλληλα προβλήματα στους προγραμματισμένους χρόνους που είχαμε υπολογίσει για την Ιορδανία, από την οποία ήμασταν απλά διερχόμενοι για μόλις δύο ημέρες.

 Από το Αμάν στη Πέτρα…

Η απόστασή της από το Αμάν είναι στα 250 χιλιόμετρα προς τη νότια πλευρά της χώρας και κάτω από τη Νεκρά Θάλασσα. Θα χρειαστείτε περίπου 3-3,5 ώρες για να μεταβείτε εκεί. Τα περισσότερα γκρουπ ξεκινούν αρκετά νωρίς το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ στο Αμάν, ενώ κάποια άλλα πραγματοποιούν και διανυκτέρευση.

Αν πάτε μόνοι στην Ιορδανία, υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές με λεωφορεία αλλά και προτάσεις με ταξί. Εμείς μεταβήκαμε ιδιωτικά με uber ταξί. Σταματούσαμε όπου και όποτε θέλαμε αλλά κυρίως είχαμε «προσωπικό οδηγό» ο οποίος έφερε και το φίλο του λόγω γνώσης αγγλικής και γίναμε μια καλή παρέα. Προτιμήστε το δρόμο από τη Νεκρά Θάλασσα. Είναι πιο μεγάλη η απόσταση αλλά πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.

Μια καλή στάση για να ξεκουραστείτε, να φάτε και πιείτε κάτι αλλά κυρίως να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από ψηλά, είναι το μουσείο της Νεκράς θάλασσας (Museum from the Dead Sea). Αυτή η ιστορική λίμνη που αποτελείται από αλμυρό νερό, είναι μοιρασμένη μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ. Έχει μήκος 80 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη. Σε κάποιες παραλίες της, τόσο στην Ιορδανία όσο και στο Ισραήλ υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, αφού το νερό και η λάσπη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η κολύμβηση είναι μια απίστευτη και μοναδική εμπειρία.

Μια μαγική νύχτα στην Πέτρα!

Φτάνουμε στην εκπληκτική Πέτρα! Πρόκειται για μια αρχαία πόλη λαξευμένη στους βράχους και βρίσκεται στην έρημο της Ιορδανίας μέσα σε ένα φαράγγι. Η αραβική φυλή των Ναβαταίων εγκαταστάθηκε στην περιοχή πριν δυο χιλιάδες χρόνια περίπου αλλά ανακαλύφθηκε σχετικά αργά γύρω στο 1812. Το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η Πέτρα φτιάχτηκε έτσι ώστε να είναι προφυλαγμένη από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της ερήμου.

Η είσοδος στο περίφημο αρχαιολογικό σημείο.

 Για την είσοδό σας στην Πέτρα έχετε δυο επιλογές. Στην πρώτη δίνετε 58 ευρώ (τιμές 2018) για την ημερήσια επίσκεψη και γύρω στο απόγευμα επιστρέφετε. Στη δεύτερη περίπτωση δίνετε επιπλέον 20 ευρώ και ξαναμπαίνετε στο χώρο στις 20:30 για να απολαύσετε τη δίωρη νυχτερινή παράσταση – όπως κάναμε κι εμείς – η οποία πραγματοποιείται τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη την εποχή που επισκεφτήκαμε εμείς). Αν όμως επιθυμείτε να μεταβείτε μόνο το βράδυ, θα πρέπει να πληρώσετε ταυτόχρονα και το ημερήσιο εισιτήριο.

Μια ονειρεμένη βραδινή διαδρομή με τα πόδια!

 Στη «σκοτεινή» αλλά τόσο συναρπαστική σας διαδρομή μήκους 1700 μέτρων, θα σας βοηθήσουν δεκάδες κεράκια σε συνδυασμό με το ρομαντικό και υπέροχο τοπίο των βράχων αλλά και του έναστρου ουρανού.

Φτάνοντας στο θησαυροφυλάκιο, το θέαμα είναι απλά μαγικό. Εκατοντάδες κεριά μπροστά στο ναό, ο οποίος αργότερα φωτίζεται με διαφορετικά χρώματα. Ένας  βεδουίνος αφηγείται στα Αγγλικά για την ιστορία της περιοχής, συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ οι θεατές κάθονται κάτω στο χώμα αλλά και έχουν τη δυνατότητα αργότερα να αγοράσουν σουβενίρ ή να πιούν κάποιο αναψυκτικό ή ένα τσάι.

Αν έχετε τη δυνατότητα να μείνετε το βράδυ στην Πέτρα, αξίζει να το ζήσετε. Η Πέτρα έγινε ακόμη πιο δημοφιλής μετά από την ταινία Ιντιάνα Τζόουνς  με τον Χάρισον Φορντ.

Και μια συγκινητική ιστορία…

Δυστυχώς έπρεπε να φύγουμε πριν ξεκινήσει η βραδινή παράσταση, αφού θα χάναμε την πτήση από Αμάν για Ταϊλάνδη. Παρακαλέσαμε τους υπευθύνους ώστε να μεταβούμε μόνοι, ώστε να δούμε για λίγο και να φωτογραφήσουμε αυτό το αριστούργημα αλλά ήταν ανένδοτοι.

Με την παρέμβαση κάποιων αστυνομικών ασφαλείας με πολιτικά που τους είπαμε πως είμαστε Έλληνες, μας άφησαν! Φτάνοντας στην περίφημη λαξευμένη πέτρινη πύλη, όλα ήταν σκοτεινά αφού εκείνη την ώρα οι εργάτες ετοίμαζαν το χώρο ανάβοντας τα εκατοντάδες κεράκια.

Τους παρακαλέσαμε και πάλι αν γίνεται να ανάψουν τα φώτα για λίγο ώστε να δούμε το θέαμα. Γέλασαν. «Με τίποτα» απάντησε ο τεχνικός διευθυντής. Επιμένουμε ευγενικά με εκείνη την Ελληνική πονηριά που χτυπάει στο φιλότιμο: «Ήρθαμε από Ελλάδα για να ζήσουμε αυτή τη μοναδική στιγμή. Δεν το χάνουμε με τίποτα ρε φίλε. Πάτα τα κουμπιά για πέντε λεπτά μόνο…» -« Από Ελλάδα? Έλληνες? Χασάν, Αμντούλ. Ανάψτε τώρα τα φώτα!»

Κι όμως είναι αλήθεια.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Πέτρα, Ιορδανία

Ταξίδεψα τον Ιανουάριο του 2018

Επισκεφτείτε την Πέτρα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα!

Πολύ καλός καιρός σχεδόν όλο το χρόνο. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Marios Travel

Πετάξαμε με Royal Jordanian από Αθήνα

Η Ιορδανία έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση