Γράφει και φωτογραφίζει η Όλγα Τζαρίδου

       Η πρώτη μου επίσκεψη στην Καστοριά, πριν πολλά χρόνια, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και την υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου ότι θα ξαναγυρίσω.

        Η αλήθεια είναι ότι πόλεις που έχουν το υγρό στοιχείο-λίμνες, ποτάμια- ασκούν μια ακατανίκητη έλξη πάνω μου, στην οποία δεν μπορώ παρά να υποκύψω.

        Έτσι, λοιπόν, έφθασε η ώρα για να ξαναπάω στην πόλη της Καστοριάς. Η υποδοχή που μας επιφυλάχθηκε με ψιλόβροχο και σφοδρό αέρα δημιούργησε στο μυαλό μου εικόνες χρόνων αλλοτινών και ανακάλεσε στη μνήμη μου αποσπάσματα από τη Βυζαντινή “Καστορία”, όπως αναφέρει ο Ισίδωρος Ζουργός στο έργο του *Περί της εαυτού ψυχής *

        Πλαισιωμένη από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βίτσι, χτισμένη αμφιθεατρικά, κανακεύει στην αγκαλιά της το στολίδι της, την πανέμορφη λίμνη Ορεστιάδα.

        Η λίμνη, όγδοη σε μέγεθος στην Ελλάδα, εκτός από την υδρόβια βλάστηση που διαθέτει,  προσφέρει “πεδίο δράσης ” για πάπιες- που νομίζω δικαίως θεωρούνται μασκότ της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής- χήνες, αργυροπελεκάνους  καθώς και για κάθε λογής μικροπλεούμενα.

        Ο παρόχθιος περίπατος αποτελεί πόλο έλξης για ταξιδιώτες και ντόπιους, λιγότερο ή περισσότερο ρομαντικούς.

         Μια αρχόντισσα πόλη, όπου στο παρελθόν το εμπόριο γούνας βρισκόταν στην ακμή του αλλά σήμερα αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή, προσφέρει στον επισκέπτη και στεριανές ομορφιές.

        Ανηφορίζοντας στη συνοικία Ντόλτσο με τα πλακόστρωτα δρομάκια, θαυμάσαμε τα παλιά αρχοντικά του 18ου αι. και Βυζαντινές εκκλησίες.

        Το μοναστήρι της Μαυριώτισσας του 11ου αι. έχει αγιογραφίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους , από όπου όμως αφαιρέθηκαν τα μάτια των εικονιζόμενων προσώπων, κατά τη γνωστή τακτική των Οθωμανών κατακτητών.

         Το σπήλαιο του δράκου, η ιστορία του οποίου γίνεται γνωστή μέσα από την ευφάνταστη “μυθολογική ” ξενάγηση διάρκειας μισής ώρας, προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, επτά υπόγειες λίμνες, δέκα θαλάμους και πέντε σήραγγες.

        Όταν, λοιπόν, το μάτι και το αυτί θα έχει ικανοποιηθεί από τα κάλλη του τόπου, είναι η κατάλληλη στιγμή για τερψιλαρύγγια απόλαυση σε κάποια από τις γραφικές παραλίμνιες ταβέρνες.

Κατά την αναχώρησή μας άνοιξαν οι ουρανοί της Καστοριάς….υποθέτω για να εκφράσουν τη λύπη τους που αποχωριζόμασταν……

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Καστοριά, Μακεδονία

Πρωτεύουσα του νομού Καστοριάς με πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκους.

Επιπλέον πληροφορίες για την πόλη http://www.kastoria.gov.gr/

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα ή ημερήσιες εκδρομές σε Καστοριά αλλά και Πρέσπες

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι 195 χλμ και 480 χλμ αντίστοιχα.

Πατήστε το εικονίδιο για να δείτε on line πρόγνωση καιρού.

Αφήστε μια απάντηση