Γιατί πρέπει να ταξιδεύει ο άνθρωπος…;

Κάποιος μετά από μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, πήγε σε ψυχολόγο. Ήθελε να πάρει τα «πάνω του» και να κάνει μια νέα αρχή. Ο ψυχολόγος τον παρότρυνε να κάνει ένα «ΤΑΞΙΔΙ» για να «αλλάξει παραστάσεις» και να ξεσκάσει.

Όταν σε διάφορες δημοσκοπήσεις τίθεται το ερώτημα: «Τι θα κάνατε αν κερδίζατε χρήματα πχ από κάποιο λαχείο;». Οι περισσότεροι απαντούν με ενθουσιασμό, ότι πρώτα από όλα θα έκαναν ένα «ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ».

 Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται, θέλει να ξεκινήσει δυναμικά στη ζωή, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι ένα «ΓΛΥΚΟ ΤΑΞΙΔΙ».

Όταν ένας μαθητής πχ σε περίοδο εξετάσεων, είναι μπουχτισμένος από το έντονο διάβασμα, οι γονείς του τον συμβουλεύουν να βγει για ένα περίπατο να «πάρει αέρα». (Είναι και αυτό ένα είδος «ΜΙΚΡΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ»).

Αυτός ο μαθητής από το δημοτικό ονειρεύεται ένα και μόνο πράγμα: Την πολυπόθητη πενθήμερη εκδρομή λίγο πριν την αποφοίτησή του. Μάλλον το «ΠΡΩΤΟ και πιο ΑΝΕΜΕΛΟ ΤΑΞΙΔΙ» της ζωής του.

Όταν η μητέρα του μαθητή αρχίζει να «γονατίζει» από την καθημερινότητα, την κούραση, τη ρουτίνα, τότε προσπαθεί να πείσει το σύζυγο να πάνε κάπου για να ηρεμήσουν και να ξεφύγουν από όλους και όλα. Πως; Κάνοντας ένα «ΤΑΞΙΔΙ»… Έστω για ένα Σαββατοκύριακο.

Όταν πλησιάζουν αργίες εορτών, εθνικών επετείων κτλ, ένα πράγμα πάει στο μυαλό μας: «Είναι τριήμερο ή τετραήμερο;» Όχι βέβαια για να τιμήσουμε τους ήρωες ή να ξεκουραστούμε, αλλά για να την κοπανήσουμε κάνοντας ένα «ΤΑΞΙΔΙ».

Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι, η πιο συνηθισμένη ερώτηση μεταξύ μας είναι: «Που θα πάτε το καλοκαίρι;». Θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι θα πάμε «ΤΑΞΙΔΙ» λίγο-πολύ κάπου, ασχέτως οικονομικών ή άλλων προβλημάτων.

Αυτονόητα αποδεχόμαστε ότι το ταξίδι: είναι απαραίτητο, είναι ανάγκη, είναι φάρμακο, είναι υποχρέωση ψυχικής ισορροπίας αλλά και υγιούς εκτόνωσης, προς τον εαυτό μας αλλά και αυτών που αγαπάμε.

Την ίδια στιγμή εμείς οι ίδιοι, το ενοχοποιήσαμε σαν πολυτέλεια, γκλαμουριά και άσκοπη σπατάλη χρημάτων σε σχέση με τις σημερινές τραγικές οικονομικές στιγμές που περνάμε όλοι μας.

 Αν ζηλεύετε αυτούς που κάνουν ταξίδια, τότε μπορείτε και εσείς. Δεν είναι ούτε πλουσιότεροι, ούτε εξυπνότεροι από εσάς. Απλά είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Ο καθένας μας μπορεί να ξοδεύει τα λίγα χρήματα που περισσεύουν όπου θέλει. Να πηγαίνει στα γήπεδα, να παίζει στοίχημα ή στο καζίνο, να τα πίνει σε τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια κτλ. Μπορεί να τα κρατά και να τα κάνει μασούρια..

Και αν σας «γεμίζουν» τα παραπάνω δικαίωμά σας. Αλλά ένα ταξίδι σήμερα είναι πάμφθηνο σε σχέση με αυτό που απολαμβάνετε. Ειδικά οι οδικές εκδρομές για Ελλάδα, Βαλκάνια ακόμη και Κεντρική Ευρώπη, κοστίζουν όσο μερικές φορές στην ταβέρνα. Οι τιμές πέφτουν ενώ ο πήχης παροχών σε ξενοδοχεία, φαγητό, ξεναγήσεις κτλ έχει ανέβει απίστευτα.

Τρεις- τέσσερις μήνες να κόψει κάποιος το παλιοτσιγάρο, σε αντάλλαγμα θα πεταχτεί στην Ευρώπη ένα τριήμερο, ή θα κάνει μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο, η θα περάσει σαν πασάς μερικές ημέρες σε κάποιο παραδοσιακό ξενώνα, ή θα γνωρίσει μια Ελληνική πόλη.

Υπάρχουν μεμονωμένες αεροπορικές τιμές για Ελλάδα ή εξωτερικό, που αν ψάξεις λίγο θα δώσεις όσο το μηνιαίο πάγιο, του κινητού σου.

Στις γιορτές Πάσχα, Χριστούγεννα, τριήμερα κτλ, πιο πολλά θα δώσετε αν μείνετε σπίτι, για ψώνια, δώρα, εορταστικά τραπέζια, συν κούραση, παρά να ταξιδέψετε κάπου.

Για φιλοσοφήστε το λιγάκι…

Αφήστε μια απάντηση