Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ποια είναι;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελεί το δευτεροβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) που αποτελείται από τους πρώην νομούς, πλέον περιφερειακές ενότητες (Π.Ε.), ΑιτωλοακαρνανίαςΑχαΐας και Ηλείας και καλύπτει παράλληλα το μέρος του βόρειου και το βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, καθώς και το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας

Καταλαμβάνει έκταση 11.336 τ.χμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σε 679.796 κατοίκους. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η Πάτρα.[1][2]

Η περιφέρεια δεν πρέπει να συγχέεται με τη γεωγραφική έννοια της δυτικής Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου ΠελάγουςΑπό 1 Σεπτεμβρίου 2019 Περιφερειάρχης είναι ο Νεκτάριος ΦαρμάκηςΗ περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης 0,861 μονάδων και είναι ο έκτος υψηλότερος στην ελληνική επικράτεια.

«OLYMPIAN LAND”! H νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας!

Από τον Δεκέμβριο του 2021, νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τιτλοφορείται «OLYMPIAN LAND», δηλαδή «Ολυμπιακή Γη»! O κ. Φαρμάκης σε μήνυμά του αλλά και σε πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2022  τόνισε μεταξύ άλλων:

“Ζούμε στον τόπο που φωτίζουν η προαιώνια φλόγα του Ολυμπισμού μαζί με την φλόγα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Με επίκεντρο την Ολυμπία της παγκόσμιας φήμης, τη διαμαντόπετρα του στέμματος για τη Δυτική Ελλάδα, χτίζουμε το νέο τουριστικό προφίλ της περιοχής μας, αναδεικνύοντας κάθε περιοχή και κάθε δυνατότητα που υπάρχει και στις τρεις Περιφερειακές ενότητες.”

Συμπλήρωσε επίσης, “πως η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζεται η νέα τουριστική ταυτότητα αποσκοπεί σε μία επιθετική εξωστρέφεια που θα καταστήσει τη Δυτική Ελλάδα αναγνωρίσιμη, με τη δική της διακριτή ταυτότητα, σε όλο τον κόσμο.

Εμείς που ζούμε εδώ ξέρουμε πόσα μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας στον επισκέπτη. Θαυμάζουμε τα υπέροχα τοπία, απολαμβάνουμε τα πολλά και ποιοτικά αγροτοδιατροφικά μας προϊόντα, ξέρουμε την σημαντική γεωστρατηγική μας θέση και φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή εδώ η γη, επί 3.000 περίπου χρόνια διηγείται την ιστορία του ελληνισμού, έχοντας μάλιστα στην επικράτειά της ένα μοναδικό παγκόσμιο σύμβολο, την Αρχαία Ολυμπία. 

Γνωρίζουμε επίσης όμως ότι η Δυτική Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ένα πολύ αδύναμο στίγμα στον έξω κόσμο. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή τοπική ταυτότητα, δεν αξιοποιήσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία και δεν πετύχαμε μία εξωστρέφεια που θα μας έφερνε πιο κοντά στη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία. 

Γι’ αυτό και θεμέλιος λίθος της προσπάθειάς μας από την αρχή ήταν να θέσουμε τις βάσεις, να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενεργοποιώντας και προωθώντας ένα πλέγμα νέων έργων και επενδύσεων, με σκοπό την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών, της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Περισσότερη Ολυμπιακή Γη στο : https://olympianland.gr/el/ 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία

Προορισμός που προσφέρει Ιστορία, πολιτισμό, διασκέδαση

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Άκτιο, Άραξος

Αφήστε μια απάντηση