Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Η πόλη της Ξάνθης μπορεί να καυχιέται για πολλά πράγματα, μα αναμφισβήτητα το καμάρι της πόλης είναι η ξακουστή «Παλιά Πόλη» της. Όμως ο νομός Ξάνθης έχει ένα ακόμη “ταξιδιωτικό διαμάντι” και ακούει στο όνομα Πόρτο Λάγος!

Το Πόρτο Λάγος

Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Πρόκειται για ένα ήσυχο και γραφικό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής, σκάφη αναψυχής αλλά διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για μεταφορά αγαθών από εμπορικά πλοία. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες της περιοχής είναι η αλιευτική, η αλατοληπτική, η πολιτιστική, η θηραματική και αναψυχής.

Ο Λάγος βρίσκεται στη λωρίδα που χωρίζει τη λίμνη Βιστωνίδα από το Αιγαίο Πέλαγος (Όρμο Βιστονίας) σε υψόμετρο 2 μέτρα. Απέχει 25 χλμ. ΝΑ. από την Ξάνθη και 31 χλμ. Δ.-ΝΔ. από την Κομοτηνή.

Η Μονή Αγ. Νικολάου

Σε νησίδα που βρίσκεται μέσα στη Βιστωνίδα και συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός ξύλινου γεφυριού, βρίσκεται η μονή Αγίου Νικολάου (οικοδομήθηκε το 1904), που αποτελεί μετόχι της μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος ( (πιθανώς από τον 11ο αιώνα). Στη διπλανή νησίδα (νότια) υπάρχει μικρότερος ναός, το παρεκκλήσι της Παναγίας της Παντάνασσας στο οποίο φιλοξενείται αντίγραφο της διάσημης ομώνυμης εικόνας από τη Μονή Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Η Λίμνη Βιστωνίδα

Η λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με συνολική έκταση 45000 στρέμματα περίπου με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη  σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών που έχουν ως χόμπυ την παρατήρηση πτηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ερωδιούς, πορφυροτσικνιάδες κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνους, λεπτομύτες, κεφαλούδια, από τα πιο σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση πουλιά στον κόσμο. Στα νερά της λίμνης συναντά κανείς τις μαύρες φιγούρες των φαλαρίδων και τις εντυπωσιακές μορφές των κύκνων και των πελεκάνων.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Πόρτο Λάγος Ξάνθη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Λίμνη Βιστωνίδα

Προσοχή! Θα πρέπει να πάρετε τον παλιό εθνικό δρόμο Ξάνθης -Κομοτηνής και όχι την Εγνατία οδό

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Χρυσούπολη Καβάλας, Αλεξανδρούπολη

Αφήστε μια απάντηση