Γράφει η Όλγα Τζαρίδου

Απόδραση στο Κοσσυφοπέδιο…

Αφέσου στη μαγεία των αντιθέσεων!

 
Αρχής γενομένης από την ονομασία “Κοσσυφοπέδιο”, δύο αντίθετα στοιχεία της φύσης συνταιριάζονται, γη και ουρανός, χώρα των κοτσυφιών!
 
Η χώρα, μετά την απόσχισή της από την Σερβία, είναι μερικώς αναγνωρισμένη από το 2008 αναγνωρίζοντας ως ‘απελευθερωτές” τους Αμερικανούς, προς τιμήν δε του προέδρου Κλίντον έχει μετονομαστεί κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας Πρίστινας, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Κλίντον σε περίοπτη θέση. 
 
Στο διάβα του χρόνου διατηρήθηκε το αποτύπωμα από Ιλλυριούς, Ρωμαίους, Οθωμανούς, Βυζαντινούς, που άφησαν στην Πρίστινα στοιχεία πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. 
 Το πήλινο -αρχαιολογικής προέλευσης- αγαλματίδιο “η θεά στο θρόνο” που είναι το έμβλημα της Πρίστινας, ο Πύργος του ρολογιού, μία Ορθόδοξη εκκλησία,τέσσερα τζαμιά, Οθωμανικό λουτρό και παραδοσιακά κτήρια. 
 
  • Στον κατάλογο με τα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται : 
 
  • Η εθνική βιβλιοθήκη της Πρίστινας, που χαρακτηρίστηκε “οικοδόμημα του παραλόγου “, αφού είναι κτήριο-μαμούθ, εμβαδού 16.500 τ.μ., που στεφανώνεται από 99 γυάλινους θόλους και περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από μεταλλικό δίχτυ. 
 
  • Το ογκώδες Κέντρο Νεότητας και Άθλησης, που αποτελεί ορόσημο στην Πρίστινα. 
 
  • Το ύψους 15 μ. μνημείο αδελφοσύνης και ενότητας, σύμβολο της αδελφικής συνύπαρξης  των τριών εθνοτήτων του Κοσόβου, Αλβανών, Σέρβων και Τούρκων.
 
  • Ο καθεδρικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της Μητέρας Τερέζας, το αίμα της οποίας φυλάσσεται σε προθήκη-δάκρυ. 
 
  • Το νεώτερο μνημείο-σύμβολο του νεογέννητου κράτους- απαρτίζεται από τα ύψους 3 μ. γράμματα, που συνθέτουν τη λέξη NEWBORN.
 
  • Το Σερβικό μεσαιωνικό μοναστήρι στην Γκρατσάνιτσα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 
  • Το σπήλαιο Γκαντίμε με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 
 
Πέρα όμως από τα παραπάνω, το μάτι του ανήσυχου ταξιδιώτη θα εστιάσει σε κατασκευές-κατάλοιπα του σοσιαλιστικού καθεστώτος, που συγκρούονται αισθητικά με τα γυάλινα μεγαθήρια της σύγχρονης εποχής. 
 
Ακόμη, περιδιαβαίνοντας τον κεντρικό πεζόδρομο της Μητέρας Τερέζας θ’ ανακαλύψει όμορφα σημεία, που θα ικανοποιήσουν τόσο την αγοραστική του διάθεση όσο και τον απαιτητικό ουρανίσκο του , προσφέροντας παραδοσιακές γαστριμαργικές απολαύσεις!
 
 Καλή διαμονή, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το νεώτερο πληθυσμό!
         
Καλή διαμονή στην καρδιά των Βαλκανίων!
           

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Πρίστινα, Κόσοβο

Ταξίδεψα τον Απρίλιο του 2024

Πατήστε στο εικονίδιο για πρόγνωση καιρού

Η χώρα είναι σχετικά οικονομική αλλά συνεχώς ανεβαίνει το επίπεδο ζωής όπως και οι τιμές. Νόμισμά της είναι το ευρώ χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε..

Ταξιδέψαμε με το IOLE Travel. Πατήστε εικονίδιο για λινκ

To Κόσοβο είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση