Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά την αναζήτηση, καταγραφή, ανάδειξη και προβολή στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, επτά (7) γαστρονομικών πιάτων-συνταγών, αντιπροσωπευτικών της Μακεδονικής κουζίνας, για τις οποίες υπάρχει η πρόθεση να τυποποιηθούν.

Τη χρηματοδότηση του έργου έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κύριο στόχο τη δημιουργία εξωστρέφειας, ενώ συνεργάτες-εταίροι είναι το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που είναι ο ερευνητικός φορέας μαζί με το Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Τα εδέσματα που θα αναδειχθούν θα είναι βασισμένα στα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα φέρουν το λογότυπο «Macedonian Gourmet». Θα τροφοδοτήσουν delicatessen και εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Προτεραιότητα της προσπάθειας είναι η τοπικότητα και ιστορία των πρώτων υλών και προϊόντων, η διαθεσιμότητά τους προμηθευτές, η υψηλή διατροφική αξία τους, αλλά και η κυκλική οικονομία.

Μέχρι τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των επτά εδεσμάτων από ειδικές ομάδες γευσιγνωσίας καθώς θα ακολουθήσει και έρευνα αγοράς από ομάδα του ΑΠΘ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ Γιώργος Σαμούρης.

Άλλος εταίρος και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι η εταιρεία catering Αφοί Κομπατσιάρη «Αμάλθεια», ενώ τα εδέσματα εμπνεύστηκε και παρασκεύασε ο γνωστός και καταξιωμένος Chef, καθηγητής Γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης με την ομάδα του «Catering Αυθεντικό».

Πρόσφατα υλοποιήθηκε μια ακόμη δράση με σημείο συνάντησης- “απογείωσης” τον εξαιρετικό χώρο του “The Lounge Thessaloniki” της εταιρίας @global lounge network, το οποίο βρίσκεται στο καινούργιο τέρμιναλ Τ2 του αεροδρομίου “Μακεδονία”.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικά πιάτα, με σκοπό να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τις γευστικές τους εντυπώσεις. Σουτζουκάκια, μελιτζάνα με φέτα, οσπριάδα με σπανάκι και αρωματικά βότανα, κριθαράκι, αρνάκι αλλά και το περίφημο ρεβανί Βεροίας ήταν κάποια από αυτά.

«The Lounge Thessaloniki»

Το «The Lounge Thessaloniki» είναι τοποθετημένο σε έναν ιδιαίτερο προσεγμένο χώρο υψηλής αισθητικής, εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων, προσφέροντάς σας μια αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία…

Αξίζει ανεπιφύλακτα να το επισκεφτείτε για:

  • Να ξεκουραστείτε, να ενημερωθείτε, να χαλαρώσετε, ή ακόμη και να κάνετε κάποιες εργασίες στον υπολογιστή σας.
  •  Να γευτείτε ένα ωραίο ζεστό γεύμα το οποίο θα ετοιμαστεί εκείνη την ώρα για εσάς από το ανανεωμένο μενού, του οποίου την επιμέλεια έχει η Όλγα Αγγελοπούλου διευθύντρια του lounge  με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του τουρισμού.
  • Να δοκιμάσετε  από τον αναβαθμισμένο μπουφέ, σνακ, σαλάτες, γλυκά και τοπικά επιδόρπια και λιχουδιές και να πιείτε έναν αρωματικό καφέ σε ένα υπέροχο περιβάλλον διαμορφωμένο που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη δημιουργικά και κυρίως πολύ οικονομικά!

Ποιος μπορεί να το επισκεφτεί;

Kάθε ταξιδιώτης που ταξιδεύει με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, μπορεί να το επισκεφτεί καταβάλλοντας ένα πολύ προσιτό αντίτιμο.

Επιπλέον για όσους διαθέτουν αντίστοιχες κάρτες εισόδου σε lounge (priority pass κλπ) αλλά και επιβάτες bussiness class της Turkish Airlines. 

Αφήστε μια απάντηση