Times Square στη Νέα Υόρκη

Η πλατεία τουριστικό αξιοθέατο που μετατρέπει τη νύχτα σε ημέρα !

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Μπορεί άραγε μια πλατεία, η οποία δεν έχει και κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν, να αποτελεί ίσως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως; Αν μιλάμε για την περίφημη Times Square στη Νέα Υόρκη, τότε ναι!

Που ακριβώς βρίσκεται; Είναι τοποθετημένη στη γειτονιά στο Midtown Manhattan και περικλείεται  από τη συμβολή των Broadway , Seventh Avenue και 42nd Street . Μαζί με τη διπλανή Duffy Square , η Times Square είναι μια πλατεία σε σχήμα παπιγιόν, μήκους πέντε τετραγώνων μεταξύ της 42ης και της 47ης οδού.

Τι είναι σήμερα και γιατί προσελκύει τόσο κόσμο; Σήμερα η Times Square αποτελεί κυρίως έναν κόμβο ψυχαγωγίας για ντόπιους αλλά και τουρίστες. Χιλιάδες κόσμου, περπατά, χορεύει, βγάζει φωτογραφίες και πολλά άλλα, κάθε ώρα της ημέρας. Ειδικά όμως τις βραδινές ώρες, η εικόνα θα λέγαμε πως είναι λίγο «παρακμιακή» με πολλά σκουπίδια, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα διάφορα άτομα που περιφέρονται γύρω σας…

Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι ότι φωτίζεται έντονα από πολυάριθμες ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες και διαφημίσεις, καθώς και από επιχειρήσεις, δίνοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα κάνοντας τη νύχτα μέρα! Ακριβώς δίπλα είναι και η «θεατρική περιοχή» του Μπρόντγουεϊ σημαντικό κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας .

 Η Πλατεία σε νούμερα

Η Times Square είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, προσελκύοντας περίπου 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Περίπου 330.000 άνθρωποι περνούν από την Times Square καθημερινά, πολλοί από αυτούς τουρίστες, ενώ περισσότεροι από 460.000 πεζοί περπατούν στην Times Square τις πιο πολυσύχναστες μέρες της. Οι σταθμοί Times Square–42nd Street και 42nd Street–Port Authority Bus Terminal έχουν καταταχθεί σταθερά ως οι πιο πολυσύχναστοι στο σύστημα του μετρό της Νέας Υόρκης , μεταφέροντας περισσότερους από 200.000 επιβάτες καθημερινά. Είναι ο τόπος της ετήσιας πτώσης της μπάλας της Παραμονής Πρωτοχρονιάς , η οποία ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου 1907 και συνεχίζει να προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο, εκτός από ένα παγκόσμιο κοινό ενός δισεκατομμυρίου ή περισσότερα σε διάφορες πλατφόρμες ψηφιακών μέσων .

Η ιστορία της

Παλαιότερα ήταν γνωστή ως Longacre Square , η Times Square μετονομάστηκε το 1904 αφού οι New York Times μετέφεραν τα κεντρικά της γραφεία στο τότε πρόσφατα ανεγερθέν Times Building, τώρα One Times Square . Η Times Square, συγκεκριμένα η διασταύρωση του Μπρόντγουεϊ και της 42ης οδού, είναι ο πρώτος δρόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες για μηχανοκίνητα οχήματα. Η Times Square αναφέρεται μερικές φορές ως «το σταυροδρόμι του κόσμου» και «η καρδιά της Μεγάλης Λευκής Οδού ».

Η Times Square λειτουργεί ως πλατεία της πόλης , αλλά δεν είναι γεωμετρικά πλατεία . Είναι πιο κοντά σε σχήμα σε «παπιγιόν» με δύο τρίγωνα που προέρχονται περίπου βόρεια και νότια. Η «έκρηξη» της Times Square πραγματοποιήθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έγινε ένας πολιτιστικός κόμβος γεμάτος θέατρα, αίθουσες μουσικής και πολυτελή ξενοδοχεία.

Η γενική ατμόσφαιρα της Times Square άλλαξε με την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Οι κάτοικοι των πόλεων μετακόμισαν σε φθηνότερες γειτονιές και πολλά δημοφιλή θέατρα έκλεισαν, αντικαταστάθηκαν από σαλόνια, οίκους ανοχής κ.α. Η περιοχή απέκτησε τη φήμη μιας επικίνδυνης και βρώμικης γειτονιάς τις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, η Times Square συνέχισε να είναι ο τόπος της ετήσιας πτώσης της μπάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς . Η πτώση της μπάλας τέθηκε σε παύση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 1942 και το 1943 λόγω περιορισμών φωτισμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , αντικαταστάθηκε από ένα λεπτό σιωπής που τηρήθηκε τα μεσάνυχτα στην Times Square, συνοδευόμενη από τον ήχο των κουδουνισμάτων που παίζονταν από ηχητικά φορτηγά.

Στις 8 Μαΐου 1945, ένα τεράστιο πλήθος γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη στην Times Square. και στις 15 Αυγούστου 1945, το μεγαλύτερο πλήθος στην ιστορία της Times Square συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης κατά της Ιαπωνίας , φτάνοντας περίπου τα δύο εκατομμύρια.] Η ίδια η νίκη ανακοινώθηκε με έναν τίτλο στο ειδησεογραφικό δελτίο “φερμουάρ” στην One Times Square , που έγραφε ” ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ. Ο ΤΡΟΥΜΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!»

Από τη δεκαετία του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ερημιά της περιοχής, ειδικά λόγω των go-go bars , των sex shops , των peep shows και των θεάτρων για ενήλικες, έγινε διαβόητο σύμβολο της παρακμής της πόλης. Ήδη από το 1960, η 42η οδός μεταξύ της έβδομης και της όγδοης λεωφόρου περιγράφηκε από τους New York Times ως «το «χειρότερο» [μπλοκ] στην πόλη». [

Οι συνθήκες χειροτέρεψαν μόνο τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όπως και το έγκλημα στην υπόλοιπη πόλη, με ένα άρθρο του 1981 στο περιοδικό Rolling Stone που αποκαλούσε την 42η οδό στην Times Square το “πιο χαζό τετράγωνο στην Αμερική”.  Το 1984, η περιοχή ήταν σχεδόν ερειπωμένη.

Οικοδομική έκρηξη της δεκαετίας του 1980

Στη δεκαετία του 1980, μια εμπορική κτιριακή έκρηξη ξεκίνησε μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ανάπτυξης που αναπτύχθηκε υπό τους δημάρχους Ed Koch και David Dinkins .

Σήμερα

Η Times Square διαθέτει πλέον αξιοθέατα όπως τα Times Square Studios του ABC, καταστήματα της Hershey’s και M&M’s απέναντι το ένα από το άλλο, καθώς και θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες. Επιπλέον, η περιοχή περιλαμβάνει εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.α.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Προορισμός που επιβάλλεται να την επισκεφτεί ο κάθε ταξιδιώτης

Η πλατεία έχει σχήμα "παπιγιόν"!

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στις ΗΠΑ

Μεγάλη ποικιλία αεροπορικών εταιρειών μέσω Ευρώπης

Οι ΗΠΑ είναι επτά (7) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση