Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε ταυτίσει την Κύπρο κυρίως με τις καλοκαιρινές διακοπές που διαρκούν σχεδόν όλο το χρόνο λόγω ζεστού κλίματος, τη θάλασσα, τις παραλίες και τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές υποδομές των μεγάλων συγκροτημάτων της Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Αγίας Νάπας κτλ. 
 
 Υπάρχει όμως και μια άλλη «άγνωστη» αλλά τόση αυθεντική Κύπρος και αφορά στην ενδοχώρα. Στο γραφικό ορεινό χωριό Κάτω Δρυς το οποίο απέχει από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία μόλις τριάντα χιλιόμετρα, λειτουργεί ένας πολύ ιδιαίτερος αγροτοτουριστικός ξενώνας που ταυτόχρονα είναι και ένα εξαιρετικό μουσείο! Ονομάζεται Kamara Garden House. Διαθέτει μόλις δύο μοναδικά δωμάτια που είναι διακοσμημένα με έπιπλα και είδη «εποχής», αλλά και τα μουσεία Κεντήματος και Μελιού που λειτουργούν στο ανακαινισμένο συγκρότημα που όμως μετρά πάνω από εκατό χρόνια ζωής.
 
 Αν κάποτε βρεθείτε στην Κύπρο αξίζει την επίσκεψή σας αυτός ο πολυχώρος, αφού αποτελεί ιδανικό παράδειγμα προς μίμηση, για τον διαφορετικό τρόπο που μπορεί να προβληθεί και να αναπτυχθεί ένας νέος προορισμός. Θα βιώσετε αυθεντικές στιγμές σε ένα γαλήνιο περιβάλλον και θα πραγματοποιήσετε ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε συνδυασμό με την ζεστή οικογενειακή φιλοξενία από την κυρία Έλλη Κορνιώτη και την οικογένειά της. 
 
 Το ακόμη πιο συγκινητικό είναι πως αυτά τα δύο μουσεία είναι αφιερωμένα στους Ελληνοκύπριους εθελοντές που έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 στη γη της Μακεδονίας, σε μια ένδειξη μνήμης και ελάχιστου φόρου τιμής σε αυτούς. Τα εκθέματα αφορούν τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη παράδοση, τη τέχνη, τη πολιτιστική κληρονομιά, τον ποιοτικό τουρισμό αλλά και το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
 
 Το συγκρότημα χωρίζεται σε θεματικές ενότητες: Τον ξενώνα, το νεοκλασσικό αρχοντικό του 1937 που λειτουργεί σαν μουσείο Λευκαρίτικου Κεντήματος σε ιστορική διαδρομή στη τέχνη της κεντητικής και το μουσείο μελιού με εκθέματα σχετικά με τον τρόπο παραγωγής του μελιού. Επιπλέον υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι από τη ζωή στο χωριό τα παλαιότερα χρόνια, με γεωργικά εργαλεία σκεύη παραδοσιακής κουζίνας, προσωπικά αντικείμενα, δωμάτια ακριβώς όπως τότε, εργαστήρι υφαντουργίας με παραδοσιακό αργαλειό κ.α
 
 Στο εξωτερικό χώρο θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τον βιολογικό κήπο-βιότοπο με πλούσια ποικιλία δέντρων, λαχανικών και λουλουδιών, ενώ στο τέλος μπορείτε να αγοράσετε μέλι, λικέρ, ελιές, λάδι, κρέμες, σαπούνια και άλλα είδη εξαιρετικής ποιότητας που παράγει η ίδια η οικογένεια. Στη βαθμολογία πελατών αξιολογήθηκε το 2017 με 9,8 «Άριστο».
 
 Στην Κύπρο βρεθήκαμε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που πραγματοποιείται σήμερα στο χωριό Αλαμινός, αλλά και τη βοήθεια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Χωριό Κάτω Δρυς, Λάρνακα

Το επισκεφτήκαμε τον Οκτώβριο του 2018

Εξαιρετική ποιότητας τοπικό μέλι, φιλόξενοι κάτοικοι

Καιρός ζεστός. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Η απόσταση του Κάτω Δρυ από τη Λάρνακα είναι περίπου 36 χλμ

Aegean Airlines

Αξίζει να μείνετε έστω μία νύχτα σε αυτό το γραφικό και όμορφο χωριό

Αφήστε μια απάντηση