Για τους ορθόδοξους χριστιανούς η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου. Κι αυτό γιατί ο θάνατος κέρδισε μια μάχη. Αλλά δυστυχώς για αυτόν όχι και τον πόλεμο. Ήταν η πρώτη και μάλλον η τελευταία του νίκη ενάντια στη ζωή και τη χαρά. Ωστόσο στο ίδιο σχεδόν μέρος, η ζωή πήρε τη ρεβάνς και συμβολικά νίκησε το θάνατο, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ή Ναός του Παναγίου Τάφου (Church of the Holy Sepulchre) βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της  Ιερουσαλήμ. Μέσα σε αυτό τον ιερό τόπο  βρίσκεται ταυτόχρονα και ο Γολγοθάς, ο μικρός λόφος στον οποίο σταυρώθηκε αλλά και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε από την Αγία Ελένη και μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ γύρω στον 4o αιώνα. Από τότε καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές ενώ η σημερινή του μορφή είναι μετά το 1810.

Ένα θαυματουργό γεγονός για τους πιστούς που συμβαίνει κάθε Μεγάλο Σάββατο είναι και η Αφή του Αγίου Φωτός. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως, ονομάζεται το φως το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση. Κατά την Ορθόδοξη παράδοση πρόκειται για θαύμα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λίγο πριν τον εορτασμό της Ανάστασης στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, κατά το οποίο ένα μπλε φως αναβλύζει από τον τάφο του Ιησού Χριστού.

Ωστόσο σύμφωνα με την πάγια στάση των Πατριαρχείων για όλα τα προσκυνήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, δεν παίρνει επίσημα θέση για το αν πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση.

Το θαύμα στην Αγία Πόρτα : Η Αγία Πόρτα είναι η κεντρική είσοδος για το Ναό της Αναστάσεως. Είναι από ξύλο καρυδιάς και κυπαρισσιού, με ύψος έξι μέτρα και πλάτος τέσσερα μέτρα, ενώ πλαισιώνεται από μαρμάρινες κολόνες. Μπαίνοντας μέσα στο Ναό, ακριβώς μπροστά βρίσκεται η Αποκαθήλωση, ενώ δεξιά και επάνω ο Γολγοθάς.

Στην αριστερή πλευρά της Αγίας Πόρτας, υπάρχει μια μαυρισμένη και σχισμένη μαρμάρινη κολόνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1549 επί Τουρκοκρατίας, Λατίνοι και Αρμένιοι δωροδόκησαν το Σουλτάνο Μουράτ, και αυτός με τη σειρά του απαγόρευσε την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Σωφρονίου Δ΄ για την Ακολουθία του Αγίου Φωτός. Στον Πανάγιο Τάφο μπήκε ο Αρμένιος Πατριάρχης με σκοπό να πάρει αυτός το Άγιο Φως. Οι Ορθόδοξοι μαζί με τον Πατριάρχη, παρέμειναν προσευχόμενοι έξω από το Ναό κοντά στην Αγία Πόρτα. Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν για ώρες, αλλά το Άγιο Φως δεν «απάντησε» στις προσευχές του και δεν έβγαινε. Ξαφνικά αστραπές κάλυψαν το Ναό και κεραυνός έσκισε την κολόνα από την οποία βγήκε το Άγιο Φως που άναψε τα κεριά του Ορθόδοξου Πατριάρχη. Ο Εμίρης Τούνομ που βρισκόταν εκεί σαν επικεφαλής της φρουράς έζησε το θαύμα, πίστεψε και έγινε Χριστιανός. Οι Τούρκοι φυσικά τον σκότωσαν και τον έκαψαν για να μην μαθευτεί το γεγονός.

 Μετά από αυτό το θαύμα ο Σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα να μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και να παίρνει το Άγιο Φως το είχε και έχει μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, κάτι που σεβάστηκαν όλοι τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα.

Όταν όλα ηρεμήσουν προσπαθήστε κάποια στιγμή να επισκεφτείτε τους Αγίους Τόπους και δεν θα το μετανιώσετε. Είναι σίγουρο πως θα νιώσετε όλα τα συναισθήματα κατά την παραμονής σας εκεί. Θα σας ξυπνήσουν μνήμες σχετικά με όσα είχατε μάθει ως τώρα αλλά και φανταζόσασταν, θα σοκαριστείτε σχετικά με το επίπεδο μέτρων ασφαλείας των Ισραηλινών, θα κλάψετε, θα γελάσετε, θα φτερουγίσει η καρδιά μας με μια παράξενη αισιοδοξία και ελπίδα. Θα γυρίσετε κυριολεκτικά πίσω στο χρόνο.

Θα δείτε παντού Ελλάδα με σημαίες να κυματίζουν, αλλά και ελληνικές επιγραφές, Έλληνες ιερείς, ελληνορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια και ελληνικά καταστήματα. Ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους είναι ένα ανεπανάληπτο μάθημα ζωής ή και ..θανάτου. 

Δώστε αυτήν την μοναδική ευκαιρία στον εαυτό σας αλλά και αυτούς που αγαπάτε και δεν θα το μετανιώσετε.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Πόλη με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία

Στην Ιερουσαλήμ ταξιδέψαμε τον Απρίλιο του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Marios Travel (Καβάλα)

Aegean Airlines

Το Ισραήλ έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση