Ξεκίνησε και φέτος η Kouzina!

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Μαΐου από την κεντρική πλατεία του Νεοχωρίου Χαλκιδικής η γαστρονομική γιορτή KOUZINA, η οποία διαρκεί 32 ολόκληρες ημέρες, συνθέτοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δράση τουριστικής προώθησης προορισμού σε εθνικό επίπεδο.

Η γιορτή είναι όπως πάντα χωρισμένη σε 5 εβδομαδιαίες γαστρονομικές θεματικές ενότητες και για πρώτη φορά εντάσσει στις δραστηριότητές γιορτές αφιερωμένες στα έργα του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, αναβιώνοντας ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ των ελληνιστικών χρόνων. Πολιτιστικό θέμα της φετινής και της επόμενης χρονιάς είναι «η πορεία του Μεγάλου Αλέξανδρου στον κόσμο».

Μια διαφορετική γαστρονομική γιορτή μνήμης στο Γέροντα Επιφάνιο…

Η κορυφαία εκδήλωση και μάλλον αρκετά διαφορετική της φετινής διοργάνωσης, είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στη Μονή Ζυγού με τη συμμετοχή 20 τοπικών επιχειρήσεων και ήταν αφιερωμένη στη μοναστηριακή κουζίνα και στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού.

Η συγκεκριμένη δράση, αποτέλεσε μια υπέροχη και μάλλον μοναδική, αφηγηματική μετάβαση «από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα» και εντάσσεται στην αναβίωση ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ. Η διεξαγωγή της στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε προς χρήση από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Αριστοτέλη για μία και μόνο ημέρα, σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας πολιτιστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ανατολική Χαλκιδική προωθεί τα ιστορικά της τοπόσημα μέσα από τη γαστρονομική της κληρονομιά. Επικεφαλής chef της βραδιάς ο Σωτήρης Ευαγγέλου.

Σε έναν αυλόγυρο όπου η ήρεμη φυσική ομορφιά μοιάζει με ό,τι περιγράφεται στα ειδύλλια. Σε μια μικρή λίμνη. Σε ένα ξωκκλήσι. Σε μια τραπεζαρία «επίσημη». Σε ένα μοναστηριακό τραπέζι. Είναι μαγική η δύναμη αυτής της ιερής εικόνας.

Η εκκλησιαστική χορωδία του Βελιγραδίου Σερβίας «Άγιος Γεώργιος» τραγουδά.
Ψαλμωδίες αγγελικές και χαρούμενες, θυμίζουν τη Γέννηση.
Κάπου εκεί, ανάμεσα – (νομίζεις) στο θεϊκό – υπογράφεται η αδελφοποίησή του Δήμου Αριστοτέλη με το Leskovac της Σερβίας, το οποίο προσέγγισε πριν λίγους μήνες, ώστε να προχωρήσουν ενωμένοι σε προσκυνηματικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Το τραπέζι στρώνεται.
Η κουζίνα μοναστηριακή.
Τα πιάτα νηστίσιμα και θαλασσινά. Οι γεύσεις εξαιρετικές. Το κρασί απίστευτο, χιλανδαρινό.
Το μήνυμα ιδιαίτερο.
Άνθρωποι και Φύση επιτέλους σε αρμονία. Σε σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

Η μοναστηριακή εβδομάδα του KOUZINA στα καλύτερά της.
Κι εμείς κοινωνολι αλλά κυρίως περήφανοι, που – μέσα από τη σύνδεση της γαστρονομίας με όλα τα υπόλοιπα – πετυχαίνουμε φέτος τόσα πολλά!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Kouzina;

Χαρακτηριστικά του KOUZINA 2023, που υποδέχεται και φιλοξενεί φέτος 83 εκπροσώπους Τύπου και ταξιδιωτικών γραφείων από τις Κάτω Χώρες, την Κορσική, τη Σικελία, τη Γερμανία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, αποτελούν οι δικτυώσεις της Ανατολικής Χαλκιδικής με τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Κορσική και τη Σικελία. Πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο» και ολοκληρώνουν τον προωθητικό σχεδιασμό του Δήμου Αριστοτέλη για άνοιγμα του σχολικού, οινικού και πολιτιστικού τουρισμού, προερχόμενου από χώρες και περιοχές της μεσογειακής λεκάνης. Υπ’ αυτό το πρίσμα στις 25 Μαΐου στην Ιερισσό αυτοδιοικητικοί, δημοσιογράφοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες από το Ajaccio, το Palermo και τη Messina θα τύχουν ιδιαίτερης υποδοχής μέσα από μία παραδοσιακή χορωδιακή βεγγέρα, η οποία καταλήγει στην κεντρική προβλήτα του οικισμού.

Παράλληλα, το KOUZINA προωθεί τα συμπόσια των αριστοτελικών και ελληνιστικών χρόνων, προσθέτοντας σε αυτά σύγχρονες γαστρονομικές νότες. Οργανώνει τραπέζια στις εξοχές, στις αυλές, στο φως, στον αέρα. Τιμά το Μαύρο Χοίρο Βαρβάρας ως μοναδικό προϊόν της αρχαιοελληνικής κουζίνας και προβάλει για πρώτη φορά τους ελατώνες του Νεοχωρίου ως προϊόν φυσικού κάλους. Βραβεύει ντόπιους chef που διαπρέπουν εκτός γεωγραφικών συνόρων του Δήμου Αριστοτέλη: Δημήτρης Τσανανάς, Πέτρος Δαμουλάς, Πάνος Τζιουρτζιούμης, Θεολόγης Καμπούρης, Γιάννης Αγγελούδας είναι οι πρώτοι μιας πλειάδας χαρισματικών επαγγελματιών, που θα τιμηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής και της χρονιάς.

Το KOUZINAτοποθετεί τους γαστρονομικούς ήρωες του κάθε οικισμού στο κάδρο της κληρονομιάς του τόπου. Οργανώνει masterclasses στις πιο όμορφες προβλήτες της Άνοιξης. Αδελφοποιεί το Δήμο Αριστοτέλη με το σέρβικο Δήμο Lescovac. Υποδέχεται την εκκλησιαστική χορωδία Βελιγραδίου της Σερβίας, η οποία συμμετέχει σε τρεις σπουδαίες πολιτιστικές βραδιές της μοναστηριακής εβδομάδας. Ονοματοδοτεί στο Στρατώνι την οδό Αλέξανδρου Αθανασιάδη. Οργανώνει μικρασιάτικα και ποντιακά δείπνα, ανασκαλεύοντας μαγειρικές της μνήμης, που κουβαλούν μαζί τους έθιμα, χαρές μοιραζόμενες και χορούς ζωηρούς.  Προωθεί την ελληνική φιλοξενία. 

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός της φετινής διοργάνωσης είναι η Πορτογαλία. Guest chef της συγκεκριμένης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας είναι ο πορτογάλος Elisio Bernardes, ο οποίος θα προωθήσει την πορτογαλική μεσογειακή κουζίνα στην Ιερισσό, την Ουρανούπολη και εν πλω – ανοικτά του Αγίου Όρους. Τις δραστηριότητες της ενότητας θα τιμήσει με την παρουσία της η πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva.

Το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης – την Πέμπτη 15 Ιουνίου στην Ιερισσό – θα αναλάβουν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς και η τετραφωνική χορωδία της Ιερισσού.

Το KOUZINA 2023 αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη, της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματικών του Δήμου και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (#tastehalkidiki). Τα 9 ταξίδια εξοικείωσης οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 148 τοπικές επιχειρήσεις και 23 τοπικοί φορείς.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αριστοτέλη, Στυλιανό Βαλιάνο «η πολυδιάστατη αυτή δραστηριότητα συνοδεύεται από έργα υποδομής για τον τοπικό τουρισμό, όπως το σημείο αναφοράς για τον Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, η πεζογέφυρα των Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα, το περιπατητικό δίκτυο της Μεγάλης Παναγίας, το περιβαλλοντικό πάρκο της Διώρυγας του Ξέρξη στα Νέα Ρόδα, ο Αρσανάς της Αμμουλιανής». Όπως έκανε γνωστό «το 2022 και το 2023 στο Δήμο Αριστοτέλη υπήρξε τουριστικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεδομένου ότι ο τοπικός τουρισμός είναι στρατηγικά δομημένος ώστε να διαρκεί περισσότερο και να είναι ποιοτικότερος: είναι το αποτέλεσμα του πολύ υψηλού επιπέδου τουριστικής προβολής που εφαρμόζουμε και κατ’ επέκταση της ενίσχυσης της εικόνας μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία προωθήθηκε μέσα σε πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες».

Δείτε επιπλέον το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=dU4iiLNiLRg

Αφήστε μια απάντηση