“Πάντα ονειρευόμουν ένα ταξίδι στην Ινδία, αλλά να ξέρεις μωρέ…. Φοβάμαι λίγο τέτοια μέρη. Η κουμπάρα μας είπε, πως πριν πάμε εκεί πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε εμβόλια, τα πάντα είναι πολύ βρώμικα και υπάρχει κίνδυνος να δηλητηριαστούμε. Όχι αυτή δεν πάει ποτέ σε τέτοια μέρη. Δε αλλάζει για κανένα μέρος του κόσμου το αυθαίρετο εξοχικό στη Λούτσα… Απλά διαβάζει πολλά site και ξέρει. Επίσης θεωρώ πως το κόστος είναι απαγορευτικό για τέτοιο ταξίδι. Άστο βρε κάποια άλλη φορά….”
Δυστυχώς αυτή η “κάποια άλλη φορά” μάλλον δεν έρθει ποτέ, διότι πάντα θα βρίσκουμε δικαιολογίες για να αναβάλλουμε ένα ταξίδι. Ούτε φυσικά με την ταξιδιωτική παραπληροφόρηση που υπάρχει, θα γίνει ποτέ η επίσκεψη σε “τέτοια μέρη”.
Πως είναι άραγε σήμερα η ταξιδιωτική Ινδία; Πόσο αληθινές ή υπερβολικές είναι οι διάφορες απόψεις; Πήγαμε, είδαμε και σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες και την προσωπική μας άποψη.
“Πριν πας στην Ινδία πρέπει να κάνεις 22 εμβόλια, να προμηθευτείς αντιασφυξιογόνες μάσκες και χειρουργικά γάντια, μια βαλίτσα φάρμακα, 2-3 κιλά αντιβακτηριδιακά υγρά, δικά σου σεντόνια κτλ. Γενικά πάρε όλα τα προικιά σου για να είσαι σίγουρος…”
Και στη Ζυρίχη να πας, ένα πακετάκι με φάρμακα πρώτης ανάγκης θα το πάρεις. Ναι στην Ινδία η βρωμιά είναι απίστευτη και δεν πιστεύεις κυριολεκτικά ότι όλα αυτά που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σου είναι πραγματικά και όχι θεατρικό σκηνικό για να εντυπωσιαστούν οι τουρίστες. Τα επιλεγμένα όμως σημεία που θα σας πάει το ταξιδιωτικό γραφείο ( ξενοδοχεία, γεύματα κτλ) είναι πολυτελέστατα, καθαρότερα από το σπίτι σας και με υψηλό σέρβις καλύτερο κι από τα πεντάστερα του Λονδίνου. Στην ουσία μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους οι οποίοι απέχουν μόλις λίγα μέτρα. Η απόλυτη φτώχεια και το ξέφρενο πάρτι βακτηριδίων έξω, και η χλιδή μέσα.
Παράδοξο επίσης ότι ΟΛΑ τα μέλη της αποστολής μας και ειδικά οι γυναίκες, αναζητούσαμε να βιώσουμε τις εικόνες της καθημερινότητας των Ινδών και όχι τις πολυτελείς παροχές των ξενοδοχείων. Πως νιώθετε όταν βλέπετε πχ μια ταινία θρίλερ ; Σοκάρεστε και τρομάζετε, κλείνετε τα μάτια, αλλά ταυτόχρονα σας εξιτάρουν ψυχικά αυτές οι εικόνες. Ε ! ακριβώς το ίδιο συμβαίνει αν περπατήσετε στους δρόμους του Νέου Δελχί, της Άγκρα ή της Τζαϊπούρ. Θα θέλετε να ρουφήξετε αχόρταγα αυτή την “τρομακτική” εμπειρία ζωής. Όχι υποτιμητικά και με υπεροψία στους ντόπιους, αλλά σαν ένα δυνατό χαστούκι στον ίδιο σας τον εαυτό ! Οι εικόνες εξαθλίωσης που θα δείτε, θα σας ταρακουνήσουν, θα σας προβληματίσουν και θα αναθεωρήσετε πολλά πράγματα για τη δική σας ζωή και όχι των Ινδών.. Διότι οι Ινδοί δεν έδειχναν ιδιαίτερα προβληματισμένοι κι ας κοιμόταν στα πεζοδρόμια κι ας εκλιπαρούσαν οι μανάδες και τα μωράκια για λίγες ρουπίες!
“Στην Ινδία δεν τρώγονται τα φαγητά τους, όλα είναι πολύ καυτερά, φέρτε νερό από την Ελλάδα, αλλά και κριτσίνια ή λουκούμια για τη λιγούρα, αφού δεν θα τρώτε τίποτα εκτός αν είναι συσκευασμένο, ψημένο, βρασμένο κι αυτά με επιφύλαξη”!
Κι εμείς το ίδιο λάθος κάναμε. Τζάμπα κουβαλήσαμε τα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης. Δεν είναι αστείο, αλλά στην Ινδία βάλαμε όλοι κιλά ! Γευστικότατες συνταγές να σου τρέχουν τα σάλια, τόσο τοπικές όσο και διεθνείς. Μέχρι και γύρος με πίτα υπήρχε σε κάποιο ξενοδοχείο. Οι οδηγίες όμως ήταν σαφείς : Μόνο λίγη προσοχή στα ωμά λαχανικά και φρούτα, στο νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο και τα παγάκια. Και φυσικά όχι φαγητό από τους πλανόδιους. Κάποια φαγητά είναι όντως καυτερά, αλλά γιατί να μην τα δοκιμάσετε; Στην Ινδία ήρθατε. Οι Θεσσαλονικείς πάντως υπάρχει περίπτωση και να πείτε:” Φιλαράκι υπάρχει λίγο μπούκουβο να γίνει λίγο καυτερό….;”
“Στην Ινδία υπάρχει γενικά κίνδυνος. Επικρατεί χάος παντού, βιάζουν γυναίκες, κτλ.”
Ναι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε κάτι. Αφήστε το καλύτερα βρε. Που να τρέχετε τώρα στην επικίνδυνη Ινδία. Έχει πολύ ασφαλέστερα μέρη ο κόσμος: Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Νορμανδία, Όσλο, αλλά και Νέα Υόρκη. Ευρωπαϊκός αέρας βρε παιδί μου. Που να τρέχεις κάτω στους πεινασμένους και ξυπόλυτους μαμελούκους που είναι έτοιμοι να σε φάνε λάχανο….
“Το ταξιδιωτικό πακέτο για Ινδία είναι πολύ ακριβό.”
Για την απόσταση που θα διανύσετε, τις παροχές που θα απολαύσετε σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τα ονειρεμένα δείπνα και γεύματα, αλλά κυρίως αυτά που θα δείτε και θα βιώσετε με τις στοχευμένες ξεναγήσεις σε αξιοθέατα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, είναι σίγουρο πως επιστρέφοντας θα πείτε κι εσείς : “Χαλάλι όλα όσα έδωσα ! Τέτοια εμπειρία ζωής δεν έχει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα !” Χοντρικά υπολογίστε ότι για ένα 8ήμερο πακέτο ( έξι νύχτες) σε πεντάστερα ξενοδοχεία, με γεύματα, ξεναγήσεις, κόστη βίζας κτλ οι τιμές ξεκινούν πάνω από χίλια ευρώ το άτομο. Αν τα έχετε μην τα λυπηθείτε, αν όχι και μπορείτε να τα μαζέψετε κάντε το και πηγαίνετε κάποια στιγμή στη ζωή σας. Είναι σίγουρο πως δεν θα το μετανιώσετε στιγμή.
“Είμαι καλομαθημένη. θα επιβιώσω άραγε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες; Θα αντέξω με τέτοιες εικόνες;”
Όχι μόνο θα αντέξεις, αλλά θα σου αρέσει κιόλας αυτό το πρωτοφανές ανθρώπινο ντελίριο. Επιπλέον θα γυρίσεις σοφότερη, δυνατότερη και πιο ώριμη. Θα δεις και θα ζήσεις εικόνες μοναδικές ! Μέσα στις αγορές των πόλεων θα δεις δίπλα σου ταυτόχρονα : Ελέφαντες, καμήλες, μαϊμούδες, αγελάδες, χοίρους, κόμπρες, αλλά και μικρά μωράκια να κάνουν λουτρό μέσα σε λασπόνερα. Θα πλημμυρίσουν τα μάτια σου από εκατομμύρια ανθρώπους, χρώματα, κίνηση ή ακινησία. Θα σπάσουν τα ρουθούνια σου από χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές, τα αυτιά σου θα βουίζουν από το θόρυβο, το κορμί σου θα πάλλεται χωρίς να ξέρεις γιατί. Αυτή είναι Ινδία. Τη λατρεύεις ή τη μισείς.
Πάντως το “ψυχικό χαστούκι” στον εαυτό σου δεν το γλυτώνεις με τίποτα… Θα πονέσει πολύ, αλλά θα σ’ αρέσει…
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!