Οδοιπορικό γεύσεων στη γη του Διονύσου….τη Δράμα!

Και γιατί να έχει η Δράμα το προνόμιο να αποκαλείται «Γη του Διονύσου» ;

Kείμενο-φωτογραφίες: Όλγα Τζαρίδου

 Είχα τη χαρά να παραβρεθώ στην εκδήλωση γευσιγνωσίας που διοργάνωσε η ΄Ενωση Ξενοδόχων Δράμας στις 31/5 και 1/6 στην αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης με στόχο την προβολή τοπικών προϊόντων- που παράγονται από οικογενειακές επιχειρήσεις- και την ανάδειξη της Δράμας ως γαστρονομικού προορισμού.

   Η κ. Ελένη Μιχαηλίδη, γραμματέας της ΄Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας, αεικίνητη, ακάματη, γελαστή, πρόθυμα με ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά και τους στόχους της εκδήλωσης.

   Μίλησα με τοπικούς παραγωγούς και διέκρινα σε όλους ένα κοινό στοιχείο. Τη λάμψη στα μάτια τους που φανέρωνε την αγάπη για τον τόπο τους και τα προϊόντα που παράγει, την αγάπη και τον πόθο τους να ενισχύσουν την εικόνα της Δράμας και να την αναδείξουν σε υψηλό γαστρονομικό προορισμό.

   Γιατί, λοιπόν, η Δράμα χαρακτηρίζεται ως «Γη του Διονύσου», ενώ ο θεός του κρασιού, της ευθυμίας και της ιλαρότητας διατηρεί αμείωτο το πλήθος των πιστών του σε όλη την ελληνική επικράτεια;

   ΄Οπως μου εξήγησε η εκπρόσωπος της εταιρίας oenops – ΟΙΝΩΨ , στη Δράμα βρέθηκαν πολλοί χώροι λατρείας και προτομές του θεού Διονύσου. ΄Ετσι οι Δραμινοί, τιμώντας το παρελθόν, ασχολήθηκαν με την αμπελουργία και την παραγωγή οίνων, αποκτώντας πανελλήνια φήμη.

Η ετ. ΟΙΝΩΨ ( = όψη του οίνου) αποτελεί το νεώτερο οινοποιείο στην περιοχή της Δράμας και παράγει οίνους εκλεκτής ποιότητας, αφού η μακρόχρονη συνεργασία με αμπελουργούς, που διαθέτουν μεράκι και βιολογική συνείδηση και προέρχονται από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Κρήτη, δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Εκτός από την παραπάνω εταιρία, στο χώρο εκδήλωσης έδωσαν το «παρών» με τα προϊόντα τους οι εξής παραγωγοί:

Ελαιοτριβείο Μαλέας

   Η οικογενειακή επιχείρηση «Μαλέας» καλύπτει όλα τα στάδια *λάδι – ελιά* , ξεκινώντας από την καλλιέργεια στα κτήματα, ακολούθως το μάζεμα του καρπού από τα ελαιόδεντρα, τη λεγόμενη «λαδιά», το ελαιοτριβείο με τελική κατάληξη το πιάτο και τον ουρανίσκο μας.

Το αποτέλεσμα της πορείας αυτής είναι διεθνείς βραβεύσεις, ειδικά για το εξαιρετικό  παρθένο ελαιόλαδο που συμβάλλει στη βελτίωση καρδιακών παθήσεων.

 Τυροκομικά προϊόντα Πελέχρας

   Η οικογένεια Πελέχρα ξεκίνησε από τα βουνά του Γράμμου και μετά από τέσσερις γενιές αγάπης για την κτηνοτροφία έφτασε στον τελευταίο σταθμό, την Προσοτσάνη Δράμας, όπου δημιούργησε μία αξιοζήλευτη κτηνοτροφική μονάδα παντρεύοντας τη βλάχικη παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Η πρώτη ύλη, το γάλα, προέρχεται από βιολογική εκτροφή των αιγοπροβάτων. Η παραγωγός οικογένεια διεκδικεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρωτοεμφανιζόμενο στην αγορά αιγοπρόβειο γιαούρτι, που μαζί με την υπόλοιπη γκάμα προϊόντων χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα και αναδεικνύουν τα αρώματα που αναδύονται από την πλούσια χλωρίδα της περιοχής.

Sevi – exceptional Botanic

   Η αγάπη για την ελληνική φύση και τις αυθεντικές γεύσεις της δημιούργησε την ετ. Sevi, που ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καθώς και με την επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία αυτών.

Οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της καλλιεργήσιμης περιοχής, διασφαλίζουν την άριστη και αυθεντική ποιότητα, απευθύνονται δε σε καταναλωτές που επιθυμούν διατροφή εναρμονισμένη με τη φύση.

Με γνώμονα την αγάπη και το μεράκι, με σεβασμό στη φύση και στον τόπο φέρνουν στο τραπέζι του καταναλωτή αγνά βότανα της ελληνικής φύσης, που είτε μόνα, είτε σε συνδυασμό με άλλα, έχουν ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία.

Χαλβαδοποιείο Ελευθερίου

   Η οικογένεια Ελευθερίου ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι των γεύσεων από τον προηγούμενο αιώνα, κουβαλώντας σαν πολύτιμη αποσκευή το μυστικό της παρασκευής του παραδοσιακού μαστιχάτου χαλβά. Σήμερα, η συνταγή εμπλουτίστηκε με νέους γευστικούς συνδυασμούς και πλέον ο παραδοσιακός χαλβάς εξελίχτηκε σε ένα λαχταριστό γλύκισμα για κάθε στιγμή.

Και ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σε ένα γλυκό πειρασμό, που καλύπτει κάθε γευστική προτίμηση και κάθε διατροφική επιλογή (ταχίνι αποφλοιωμένο, ολικής άλεσης, διαφόρων γεύσεων) , όταν μάλιστα φτιάχνεται με αγάπη, μεράκι και αγνά υλικά;

Μέλι Μενοικίου  –  Μέλι Αμφίπολης

   Από την αρχαιότητα το μέλι εντάσσεται στη διατροφή μας για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις.

Το μέλι από βότανα του όρους Μενοικίου θεωρείται ελιξίριο ζωής, αφού έχει αντιβακτηριακές, χαλαρωτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.

Στην Αμφίπολη και στο χιονόδαρτο Παγγαίο με τα εκατοντάφυλλα τριαντάφυλλα βρίσκεται η επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης  μελιού «Μέλι Αμφίπολης». Και φυσικά, τα τριαντάφυλλα δεν άφησαν ασυγκίνητο το μελισσοπαραγωγό, αλλά παρασκεύασε με εκχύλισμα από ροδοπέταλα το αντίστοιχο μέλι.

Η παραπάνω μελισσοκομική επιχείρηση, που τα προϊόντα της διακρίνονται τόσο για τα αρώματα όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητες, έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία.

΄Ετσι, λοιπόν, η Δράμα – εκτός από γη του Διονύσου – διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πόλης των αγνών γευστικών απολαύσεων !

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Δράμα, Μακεδονία, Ελλάς

Επισκεφτείτε επίσης την Ονειρούπολη από τις 5 Δεκ 2021 ως τις 2 Ιαν 2022

Η απόσταση της Δράμας από Θεσσαλονίκη είναι 145 χλμ

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στην περιοχή

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση