“EURICE – Balance in Nature”.

“Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης του Ευρωπαϊκού ρυζιού’’!

Σημαντικές δράσεις για την προώθηση του ευρωπαϊκού ρυζιού, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το τετραήμερο από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EU RICE – Balance in Nature», που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ της Βαλένθια.

Βασικός στόχος του τριετούς EU RICE, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου, σε σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα της καλλιέργειας σε Ελλάδα και Ισπανία.

Το πρόγραμμα άνοιξε στις 15 Σεπτεμβρίου με ενημερωτική εκδήλωση και θέμα τη βιωσιμότητα της παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη και ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο με το Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με παρουσίαση συνταγών από τη food ambassador του προγράμματος Ντίνα Νικολάου και άλλους καταξιωμένους σεφ.

Στο πλαίσιο των δράσεων, στις 16 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντες δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την περιοχή της Χαλάστρας, όπου παράγεται το 70% της ελληνικής παραγωγής ρυζιού. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΕΑΣΘ στα γραφεία του φορέα, περιηγήθηκαν στο «κόκκινο μονοπάτι» που διασχίζει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα. Διέσχισαν τους τόπους παραγωγής του φημισμένου ρυζιού Χαλάστρας και κατέληξαν στις γραφικές ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών.

Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EU RICE είναι η Novacert, εταιρία με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων.

Tην υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρία συμβούλων marketing και γαστρονομίας Chef Stories.

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον…

Το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή, προβάλλοντας ταυτόχρονα και τη βιώσιμη πτυχή της παραγωγής του.

Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Ο ορυζώνας της Ελλάδας!

Η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πιο συγκεκριμένα η Χαλάστρα, αποτελούν το μεγαλύτερο ορυζώνα της πατρίδας μας, καλύπτοντας πάνω από το 70% της παραγωγής ρυζιού στο πανελλήνιο. Αντίστοιχη περιοχή στην Ισπανία είναι και Βαλένθια.

Λίγα λόγια για το ρύζι


Το ρύζι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του αναπτυσσόμενου κόσμου και βασικό συστατικό της διατροφής για την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μέρος της παράδοσης πολλών πολιτισμών και ένα από τα βασικά συστατικά σε πολλά γεύματα: βρασμένο ή στον ατμό, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο. Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, γεγονός που το καθιστά απολύτως κατάλληλο για μια ισορροπημένη διατροφή. 

Περισσότερα στα: https://sustainablerice.eu/

https://www.youtube.com/channel/UC59BTrs-47SS3aIzTnRF9Fw?view_as=subscriber

https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/

Αφήστε μια απάντηση