Ξενοδοχείο Μελισσών στην Κύπρο: Για μοναχικές μέλισσες σε «δωμάτια» σκέτο μέλι!
 
 Όταν επισκεφτήκαμε την ορεινή και ημιορεινή Λάρνακα, ώστε να γνωρίσουμε αυτή την άγνωστη αλλά τόσο ενδιαφέρουσα περιοχή της Κύπρου, ένα από τα δεκαεπτά χωριά που είδαμε ήταν και η Οδού. 
 
 Στην πλατεία του χωριού, το μάτι μας έπεσε στην πινακίδα που έγραφε « Ξενοδοχείο Μελισσών» ή «Bee Hotel». Φανταστήκαμε πως πρόκειται για κάποιο θεματικό κατάλυμα και άρα θα είχε κάποιο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον ώστε να το επισκεφτούμε και να το καταγράψουμε. 
 
 Οι συνοδοί μας, η Άννα Κοσμά πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ορεινής Λάρνακας και η Μαρίνα -ένα νέο κορίτσι που σπούδασε στη Θεσσαλονίκη- αλλά τώρα εργάζεται στην τοπική οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής μελιού, κρυφογελούν αλλά δεν μας λένε τίποτα. 
 
 Φτάνοντας στο «ξενοδοχείο», αντικρύσαμε μια ειδική κατασκευή από διάτρητα ξύλα, μικρούς κορμούς, μπαμπού, καλάμια κτλ. Αυτά είναι τα «δωμάτια» αλλά και οι «σουίτες» στα οποία βρίσκουν στέγη οι μοναχικές μέλισσες ! Τα «ξενοδοχεία» μελισσών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσουν περισσότερες μοναχικές μέλισσες, ενώ παράλληλα τις προσφέρουν ένα βιότοπο που θα βοηθήσει στην τόνωση του πληθυσμού τους.
 
 Στην Κύπρο ζουν κάποια από τα συνολικά 340 είδη μοναχικών μελισσών. Χτίζουν τις φωλιές τους σε μικροσκοπικά μέρη όπως κούφιους μίσχους και τρύπες στο ξύλο. Αν και δεν παράγουν μέλι, οι μοναχικές μέλισσες είναι απολύτως απαραίτητες ως επικονιαστές των καλλιεργειών και των λουλουδιών. Αυτές οι μέλισσες είναι συνήθως πολύ υπάκουες και ήσυχες, και δεν τσιμπούν εύκολα. Όλοι μας μπορούμε να χτίσουμε και να συντηρήσουμε ένα τέτοιο «ξενοδοχείο», στους κήπους των σπιτιών, τα μπαλκόνια, τα περιβόλια κ.α. Οι μοναχικές μέλισσες έχουν κεντρί αλλά δεν είναι καθόλου επιθετικές, γεγονός που κάνει το «ξενοδοχείο», εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Όπως άλλωστε είχε πει και ο Αϊνστάιν : « Η μέλισσα είναι ο πιο σημαντικός εργάτης και σύμμαχος των παραγωγών και πρόβλεψε ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα θα έχει ακόμη τέσσερα χρόνια!»
 

Το χωριό Οδού…

 
 Το χωριό Οδού είναι χτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς του όρους Τροόδους σε υψόμετρο 850 μέτρων και θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά χωριά του νησιού λόγω της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής του. Το όνομά του πηγάζει από την ελληνική λέξη «οδός» και προέρχεται από την Βυζαντινή Περίοδο. Είναι φημισμένο για την παραγωγή εύγευστης ντομάτας που καλλιεργείται στις απότομες πλαγιές αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι του. Η απόσταση από τη Λάρνακα είναι πενήντα χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας τη διαδρομή Α5 και F112. Στα αξιοθέατά περιλαμβάνεται και η μικρή εκκλησία με ξύλινη στέγη, που κατασκευάστηκε το 1777 και είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Χωριό Οδού, Λάρνακα

Το επισκεφτήκαμε τον Οκτώβριο του 2018

Εξαιρετική ποιότητας τοπικό μέλι, φιλόξενοι κάτοικοι

Καιρός ζεστός. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Η απόσταση της Οδού από τη Λάρνακα είναι περίπου 67 χλμ

Aegean Airlines

Δύο-τρείς ώρες επίσκεψης είναι αρκετές

Αφήστε μια απάντηση