Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

H πόλη της Αλεξανδρούπολης

Στις 14 Μαΐου 1920 η Ελληνική σημαία κυματίζει στην παραλία της Αλεξανδρούπολης. Είναι η ημέρα που η πόλη ενσωματώνεται στην Ελληνική επικράτεια. Η ημέρα που ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν αποβιβάζεται στο λιμάνι και γιορτάζει μαζί με το λαό την νέα ιστορική εποχή που ξεκινά για όλη τη Θράκη.

Το Δεδέαγατς ονομάζεται Νεάπολη και σε λίγο καιρό παίρνει το όνομα Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του Βασιλιά Αλέξανδρου. Από τότε και μετά η πόλη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Η Αλεξανδρούπολη είναι η πόλη που αντικατοπτρίζει κάθε στιγμή της ιστορίας του 20ου αιώνα σε κάθε δρόμο και κάθε κτίριο της. Με μια σημαντική αστική ανάπτυξη, αλλά και με την βαθιά παράδοση των θαλασσινών πρώτων κατοίκων της, η πόλη μεταμορφώθηκε από ψαροχώρι σε σύγχρονη πόλη και συνεχίζει μέχρι σήμερα, στα 100 χρόνια που ανήκει στο ελληνικό κράτος, να αναπτύσσεται σημαντικά.

Σήμερα η πόλη ακολουθεί ταχείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με μοχλούς την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, και προσφέρει σήμερα υψηλή ποιότητα ζωής με περιβαλλοντική ισορροπία και έντονη πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα.

Περίπατος στο εμβληματικό σημείο της Αλεξανδρούπολης!

Αναμφισβήτητα ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι το σήμα κατατεθέν, το σύμβολο της πορείας και του προορισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είχαμε την τύχη να περπατήσουμε το υπέροχο παραλιακό μέτωπο της πόλης, μετά από κάλεσμα της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αν και το κρύο  ήταν τσουχτερό, οι ζεστές ακτίνες του ήλιου ήταν βάλσαμο για να απολαύσουμε τον περίπατό μας…

Η κατασκευή του ξεκίνησε γύρω στα 1850, από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών της Μεσογείου, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας και της πελαγοδρομίας για τους ντόπιους ναυτικούς και ναυτιλλομένους που ταξίδευαν στην περιοχή του Ελλήσποντου. Εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου 1880 και από τότε λειτουργεί χωρίς διακοπή. Το 2024 κλείνει 144 χρόνια λειτουργίας.

 Έχει ύψος 18 μέτρα και για να φτάσει κανείς στον θάλαμο του φανού, στην κορυφή του, χρειάζεται να ανέβει τα 98 σκαλοπάτια με τα έξι πλατύσκαλα, όσα και τα παράθυρα που έχει για να φωτίζεται το εσωτερικό του. Βρίσκεται δυτικά του λιμανιού και η φωτεινή του δέσμη είναι ορατή από απόσταση 24 ναυτικών μιλίων (περίπου 44 χιλιόμετρα).

 Η Υπηρεσία Φάρων έχει αναλάβει σήμερα την λειτουργία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην είσοδό του θα δείτε μια μαρμάρινη πλάκα με το ιστορικό του, που τοποθετήθηκε εκεί το 1994, από το Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου.

Με την πεζοδρομημένη παραλιακή ζώνη κάτω από το Φάρο που τα βράδια του καλοκαιριού γίνεται το σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Εκεί τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, απολαμβάνουν τις βόλτες τους, μπορούν να επισκεφθούν το λούνα παρκ και να γευματίσουν δίπλα στη θάλασσα. Με ένα σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες να μετακινηθούν εύκολα διασκεδαστικά και με ασφάλεια όλοι μαζί.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αλεξανδρούπολη, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Παραλιακό μέτωπο και Φάρος

Προτιμήστε να την περπατήσετε νυχτερινές ώρες!

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

Αφήστε μια απάντηση