Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Ο μύθος του Δράκουλα…

Οι περισσότεροι μάλλον δεν το γνωρίζετε, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς ο Δράκουλας των Καρπαθίων δεν υπήρξε ποτέ! Είναι ωραίος σαν τουριστικός μύθος για να προσελκύει πλήθη τουριστών από κάθε μέρος της γης αλλά ο (Dracula) στην ουσία είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος που εκδόθηκε το 1897, του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, βασισμένο στο θρύλο του Κόμη Δράκουλα.

Ο Στόκερ δεν πήγε ποτέ στην περιοχή, με το μυθιστόρημα να ανήκει στην παράδοση της γοτθικής λογοτεχνίας και αποτελεί επιστολικό μυθιστόρημα, η δράση του οποίου εκτυλίσσεται μέσα από επιστολές ή ημερολογιακές καταγραφές των χαρακτήρων του. Ο Στόκερ, για να γράψει τον Δράκουλα, μελέτησε κι εμπνεύστηκε από άλλες δουλειές με βρικόλακες, όπως Το Βαμπίρ του δόκτορα Τζον Πολιντόρι, από την Καρμίλα του Τζόζεφ Σέρινταν Λε Φανού και από τις Δεισιδαιμονίες Τρανσυλβανίας της Έμιλυ Γκέραρντ.

Στην πραγματικότητα εμπνεύστηκε το έργο του από τον Βλαντ Γ΄ ή Vlad Țepeș, (1431 – 1476), γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Κόμης Δράκουλας, ήταν βοεβόδας (ή πρίγκιπας) της Βλαχίας.Ο μύθος που τον ακολουθεί αιώνες τώρα, είναι αυτός του ότι για να διατηρηθεί νέος, έπινε το αίμα παρθένων κοριτσιών. Στην πορεία των ετών δημιούργησαν το μυστήριο του κόμη Δράκουλα.

Το Μπραν

Το Μπραν ( Bran) είναι χωριό της Βόρειας Τρανσυλβανίας στην περιφέρεια του Μπρασόβ στη Ρουμανία. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. Από την πόλη του Μπρασόβ και αποτελείται από πέντε χωριά: Μπραν, Ποάρτα, Πρέντελουτς, Σίμον και Σοχοντόλ. Το μεσαιωνικό κάστρο του Μπραν, το οποίο πολιορκήθηκε από τον Βλαντ τον Παλουκωτή, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, εν μέρει επειδή μοιάζει με το σπίτι του Δράκουλα στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόουκερ. Το 2002 το χωριό είχε πληθυσμό 5.573 κατοίκων.

Το Μπρασόβ

Το Μπρασόβ (Brasov) είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Ρουμανίας, η οποία αποτελεί και το ορμητήριο για την επίσκεψή σας στα θρυλικά Καρπάθια όρη, και τον Πύργο του Δράκουλα. Ονομαζόταν παλαιότερα Στεφανούπολη και ήταν πολιτιστικό κέντρο με μεγάλη φήμη, ενώ είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Έλληνες, τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Αναφέρεται επίσης ότι τον 15ο αιώνα υπήρξε και σχολείο που διδασκόταν η Ελληνική γλώσσα, ενώ επίσης τον 18ο αιώνα Έλληνες έμποροι ίδρυσαν νοσοκομείο, σχολείο και καταστήματα.

Σήμερα αποτελεί ένα θαυμάσιο τουριστικό προορισμό, διατηρώντας άριστα την μεσαιωνική αρχιτεκτονική, ενώ υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, παραδοσιακά εστιατόρια και ωραία αγορά για ψώνια. Απέχει από το Βουκουρέστι 170 χλμ

Διαβάστε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα του Mentor Travel για το τι θα δείτε στο Bran και το Brasov

3η Ημέρα | ΣΙΝΑΙΑ | ΜΠΡΑΝ | ΠΥΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Πρόγευμα νωρίς το πρωί και αναχώρηση για τα θρυλικά Καρπάθια. Αφού διασχίσουμε την κοιλάδα του ποταμού Πράχωβα φτάνουμε στην Σινάϊα, το μαργαριτάρι των Καρπαθίων, όπου θα επισκεφτούμε το παλάτι Πελες, θερινή κατοικία του βασιλιά Καρόλου, του 1ου Βασιλιά της Ρουμανίας. Στη συνέχεια θα δούμε καθοδόν το Μοναστήρι της Σινάϊα, το 1ο κτίριο που κτίστηκε ύστερα από την επίσημη ονομασία της πόλης και έπειτα αναχωρούμε για το Μπραν. Θα επισκεφτούμε τον Πύργο Μπραν, γνωστό ως Πύργο του Δράκουλα, ο οποίος κτίστηκε το 14ο αιώνα ως αμυντικό φρούριο απέναντι στις οθωμανικές επιθέσεις.

Είναι το κάστρο που περιγράφει στο βιβλίο του ‘’Κόμης Δράκουλας’’, ο Ιρλανδός συγγραφέας Βram Stoker. O χαρακτήρας του Δράκουλα στηρίχθηκε στον Πρίγκιπα Vlad Tepes, τον άνθρωπο που έγινε διάσημος για τους βάναυσους τρόπους που επέλεγε να σκοτώνει τους Οθωμανούς αντιπάλους του. Συνεχίζουμε με μια σύντομη ξενάγηση στο Μπρασώφ, όπου θα δούμε την παλιά πόλη, την πλατεία Δημαρχείου και τη Μαύρη Εκκλησία, γοτθικού ρυθμού, τη μεγαλύτερη σε μέγεθος στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Χτίστηκε το 1477.

Ονομάζεται έτσι γιατί τον 17οαιώνα την έκαψαν και έγινε μαύρη μέχρι την σκεπή. Αρχικά ήταν χτισμένη από τους Καθολικούς προς τιμήν της Παναγίας, πλέον όμως ανήκει στην λατρεία των Προτεσταντών. Στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ επιστροφή στο Βουκουρέστι, πλημμυρισμένοι από όμορφες εικόνες (σε περίπτωση καθυστερημένης μας άφιξης στο ξενοδοχείο το δείπνο, για όσους έχουν ημιδιατροφή, θα προσφερθεί σε πακέτο). Διαν/ση.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ρουμανία, Βουκουρέστι, Καρπάθια Όρη, Μπραν, Μπρασόφ

Χώρα με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία , καταπληκτική φύση και ωραία νυχτερινή ζωή ( Βουκουρέστι).

Στη Ρουμανία ταξιδέψαμε τον Φεβρουάριο του 2023

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Mentor Travel Specialists (πατήστε εικονίδιο για να δείτε αναλυτικό πρόγραμμα)

Πατήστε εικονίδιο για να δείτε καιρό on line

Η Ρουμανία έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση