Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Παραδοσιακή ταβέρνα Εκείμερος

Η ευτυχία έχει γεύση, μυρωδιά και αγάπη…

 «Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.»

Julia Child Αμερικανίδα σύμβουλος μαγειρικής  (1912-2004)

Γνωρίζοντας τη γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήσαμε ένα ακόμη «ταξίδι εξοικείωσης» ή «fam trip», όπως λέγεται στη δημοσιογραφική γλώσσα. Προορισμός μας οι επτά (7) νομοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός και στόχος να γνωρίσουμε και να ενημερωθούμε συνδυαστικά για την αγροδιατροφή της περιοχής αλλά και της γαστρονομίας της.

Αφού για πέντε ολόκληρες ημέρες είδαν απίστευτα πράγματα τα μάτια μας, ο tour leader του προγράμματος Γιώργος Παλησίδης, μας ενημερώνει πως θα γευματίσουμε στο χωριό Νέος Πρόδρομος στο νομό Ημαθίας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη Βεργίνα, ενώ απέχει 25 χλμ από Βέροια και 55 από Θεσσαλονίκη, αγναντεύοντας τον ορεινό όγκο των Πιερίων και του Βερμίου.

Τι μπορεί να βρεις άραγε σε ένα «ασήμαντο» χωριουδάκι στον κάμπο της Βέροιας; Άντε κανένα ταβερνάκι ή το πολύ πολύ καμιά καλή χασαποταβέρνα ή ουζερί… Εσύ είσαι που το λες…;

Ταβέρνα Εκείμερος! Πρέπει να το δεις και να το ζήσεις!

Το ομολογώ, το παραδέχομαι, ζητώ συγνώμη για ότι «υποτιμητικές» σκέψεις μπορεί να έκανα πριν, για τις ταβέρνες της Ελληνικής επαρχίας. Στον Εκείμερο απλά «πάθαμε πλάκα» και μόνο από την αισθητική του εκπληκτικού χώρου! Οι φωτογραφίες που σας παραθέτω παρακάτω μπορούν να αποδείξουν τα λεγόμενά μου. Ένας χώρος πολυτέλειας, υψηλής αισθητικής και «κλασάτος». Ταυτόχρονα όμως, ζεστός, προσιτός και οικείος στον επισκέπτη.

Αν και αυτοχαρακτηρίζεται «Οικογενειακή ταβέρνα» με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μέσα σε ένα απόλυτα αγροτουριστικό περιβάλλον , ωστόσο θεωρώ πως ο “Εκείμερος» είναι πολλά παραπάνω. Όπως έγραψα και στον τίτλο, σε αυτό το χώρο εγώ ένιωθα συνεχώς μια παράξενη ευτυχία… Και η ευτυχία έχει γεύση, μυρωδιά και αγάπη…

Και η αγάπη μα κυρίως η ταπεινότητα, κυριολεκτικά «πλημμυρίζουν» σε αυτό το χώρο! Αγάπη για αυτό που κάνουν αλλά και με σεβασμό στην πελατεία τους. «Υπεύθυνη» όλη η οικογένεια με μπροστάρηδες την απίστευτη κ. Πελαγία που μαγειρεύει απλά μαγικά, συμπαραστάτης ο σύζυγος κ. Σάββας, ενώ τα παιδιά της οικογένειας κάνουν το καλύτερο για να φύγετε απλά ενθουσιασμένοι και πιο ευτυχισμένοι!

Δεν θα μιλήσω για το μενού γιατί θα χρειαστούμε βιβλίο να αναλύσουμε. Καταπληκτικές τοπικές πρώτες ύλες, μαγείρεμα ακόμη και στο τζάκι όλο το προηγούμενο βράδυ, ενώ στα γλυκά και επιδόρπια απλά θα λιποθυμήσετε!

Ήπιαμε κρασί ΚΑΠΠΑ!

Μια γαστρονομική εμπειρία αν δεν έχει μέσα και καλό κρασί, μάλλον είναι ελλιπής. Έτσι στη συγκεκριμένη δράση-γεύμα, είχαμε τη ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να γευτούμε τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά από το οινοποιείο ΚΑΠΠΑ. Ένα όραμα του Τάσου Καραγκιοζίδη, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων στη Γερμανία, ένιωσε νόστο για τον τόπο του και επέστρεψε για να ολοκληρώσει το όραμα του πατέρα του. Τα κρασιά τον είχαν ενθουσιάσει στα ταξίδια του.

Το αμπελοτόπι 10 στρεμμάτων στη Νάουσα δέχθηκε φιλόξενα ένα πολύ σύγχρονο οινοποιείο με υψηλού επιπέδου προδιαγραφές. Εκεί, μαζί με τη σύντροφό του Ελένη Χαραλαμπάκη, υπεύθυνη πωλήσεων και εκδηλώσεων του οινοποιείου πια και τον οινολόγο Αντώνη Αλιφραγκή εμφιαλώνουν 30.000 φιάλες κρασί το χρόνο!

Ένα οινοποιείο επισκέψιμο, με χώρους εστίασης, γευσιγνωσίας και συνεδριάσεων, που διατίθεται για γάμους, βαφτίσεις και εκδηλώσεις. Εκεί, αν είστε τυχεροί στην επίσκεψή σας, θα ακούσετε τον Τάσο να παίζει το μπουζούκι του.

Κρασιά φυσικά που βγαίνουν με σκληρή δουλειά στο αμπέλι αλλά και με ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, με ελάχιστα ή καθόλου θειώδη, χωρίς μαγιά, ένζυμα και σταθεροποιητικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία για καλό κρασί, αυτή η φιλοσοφία περνιέται και στους παραγωγούς-συνεργάτες. Κάποια κρασιά εμφιαλώνονται φρέσκα, ενώ άλλα ωριμάζουν 6 με 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια

 Όλα είναι αφιλτράριστα. Έτσι αναδεικνύονται τις γεύσεις και τα φυσικά αρώματα.

Στην υγειά σας!

ΙNFO: To συγκεκριμένο ειδικό fam trip αγροδιατροφής οργανώθηκε από το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το fam trip πραγματοποιήθηκε στις εφτά Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες εστίασης και τη γαστρονομία, που αποτυπώνουν τη φυσιογνωμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε περιοχής,  και στη συνέχεια να τα προβάλλουν.

Αφήστε μια απάντηση