Στιγμές κεφιού, μυσταγωγίας αλλά και συγκίνησης στο γραφικό Πολύγυρο…

Στο γραφικό Πολύγυρο, αυτή η ημέρα αλλά και η νύχτα που ακολούθησε ήταν… σίγουρα μαγικές! Η πόλη, οι άνθρωποί της αλλά και οι τυχεροί επισκέπτες που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, έζησαν απίστευτες και μοναδικές στιγμές κεφιού, μυσταγωγίας, αλλά και συγκίνησης!

Χορευτικές ομάδες απ’ όλη τη Μακεδονία, παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και σύσσωμη η πόλη, αντάμωσαν και διασκέδασαν σε ένα γλέντι στον πεζόδρομο της πόλης, με κλαρίνα, λαούτα και βιολιά, νταούλια και ζουρνάδες, χάλκινα και γκάιντες!

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής, που ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου, ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χορευτικών ομάδων και η επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας των ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πατινάδες των χορευτικών στους δρόμους της πόλης, ενώ αργότερα κατέληξε  και κορυφώθηκε στον πεζόδρομο, όπου πραγματοποιήθηκε  γλέντι με παραδοσιακές ορχήστρες.

Tι είναι όμως το αντάμωμα σαν concept;

Σε όλα τα ανταμώματα, προσφέρεται φαγητό και κρασί στους φιλοξενούμενους. Αυτή τη φορά ο Δήμος Πολυγύρου καλωσόρισε της ομάδες των πολιτιστικών χορευτικών με ένα εκλεκτό έδεσμα που το μαγείρεψε ο Γιώργος Παλησίδης με την ομάδα του. Η επιλογή του εδέσματος έγινε βάσει των τοπικών προϊόντων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Το ρύζι Χαλάστρας καβουρδίστηκε σε κατσικίσιο βούτυρο από τη Βάβδο, έβρασε σε ζωμό λαχανικών από την Ορμύλια μαζί με ντομάτα Πορταριάς και αρωματίστηκε με βότανα του Χολομώντα (holomon).

Ο chef πρόσθεσε κοτόπουλο Γαλάτιστας (Καραγιαννάκης), Ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου (Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου) και Ελιές Ολύνθου (Gaia Olives). Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν και τον σιμιγδαλένιο Χαλβά με τοπικό ελαιόλαδο και μέλι Ορεινής Χαλκιδικής.

Την άψογη διοργάνωση είχε ο δραστήριος Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου.

Ποιος είναι ο Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου

Ο Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2000. Πολύ σύντομα έγινε τρόπος ζωής για τα μέλη του αλλά και συνε­κτικό στοιχείο της κοινωνίας του Πολυγύρου, η οποία τον αγκάλιασε και τον ανέδειξε.

Το μεράκι και η αγάπη για την παράδοση και τον πολιτισμό τους ένωσε και ξεκίνησε για ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης και ανακάλυψης χο­ρών, εθίμων, παραδόσεων και μέσα απ’ αυτό ζωντάνεψαν την κοινωνική επαφή, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους.

Στόχος να προάγουν τον εθελοντισμό, βγάζοντας τον κόσμο από τα σπίτια του και δίδοντάς του τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά σε ανοιχτές γιορτές πολιτισμού.

Σήμερα ο Λ.Ο.Π. διαθέτει 13 ομάδες με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός κι εκτός Ελλά­δας. Εκδίδει το περιοδικό «ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ», ενώ συμμετείχε στην έκδοση ση­μαντικών βιβλίων και στο λεύκωμα «Πολύγυρος ο τόπος και οι άνθρωποι».

Παράλληλα δημιούργησε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Ιο, 2ο, και 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης καθώς και Ανταμώματα την περίοδο της αποκριάς, με τη συμμετοχή 100 και πλέον χορευτικών συλλόγων απ’ όλη τη Μακεδονία.

Το σημαντικότερο όμως, που έχει να επιδείξει ο Λ.Ο.Π. σήμερα είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που τον στηρίζει για να συνεχίζει να υπάρχει, να δημιουργεί και να τολμά.

Αφήστε μια απάντηση